Úterý, 16. dubna 2024

Martin Bursík v Impulsech Václava Moravce

Martin Bursík v Impulsech Václava Moravce
Předseda Strany zelených a vicepremiér Martin Bursík mluvil v rozhovoru pro Rádio Impuls o aktuální politické situaci a také o tom, že Kateřina Jacques už ví, co je biomasa.
Moderátor (Václav Moravec):
Připravte se na nového premiéra. Už ve čtvrtek jmenuje prezident Václav Klaus novým českým premiérem dosavadního šéfa Českého statistického úřadu Jana Fischera. Dohodu čtyř politických stran ve Sněmovně však zpochybnili lidovci, respektive jejich část. Šéf lidovců Jiří Čunek nechápe, proč občanští demokraté, sociální demokraté, ale i zelení mají tak velký zájem o lidovecké hlasy.

Záznam Jiřího Čunka:
Mohou ji řešit naprosto sami bez nás. Jestli je tady ústavní většina 120 hlasů, oni mají 140 nebo 150, proč mají chtít 160, to nevím.

Moderátor (Václav Moravec):
Slova lidoveckého šéfa Jiřího Čunka. Nejen o čtvrtečním jmenování nového premiéra na Pražském hradě bude řeč v následujících minutách. Hostem Rádia Impuls je vicepremiér v demisi, ministr životního prostředí a také předseda zelených, Martin Bursík. Vítejte po čase v Rádiu Impuls, hezký dobrý den.

Host (Martin Bursík):
Děkuji pěkně, dobrý den.

Moderátor (Václav Moravec):
Připomínám, že i dnešní Impulsy jsme připravili díky posluchačům Rádia Impuls. Své dotazy v průběhu dne psali a posílali formou sms zpráv na číslo 774 999 888. Pokud ale máte dál nějaké otázky na šéfa zelených Martina Bursíka, tak se ho ptejte na čísle 774 999 888. Pane předsedo, tušíte, na co se lidé ptají nejčastěji?

Host (Martin Bursík):
Teď se ptají na, budete se divit, na program Zelená úspora, na úplně nový největší dotační program v historii České republiky na energetické úspory a

Moderátor (Václav Moravec):
Já jsem se neptal na to, co byste si přál, aby se

Host (Martin Bursík):
Na co se nejvíce ptají. Já jsem byl ráno, jednak jsem byl na několika chatech a jednak jsem byl také na konkurenčním rádiu a skutečně je to paradoxní, možná byste si myslel, že lidé se budou zajímat o to politické vyjednávání, ale tohle je něco konkrétního, co se jich týká, na to se ptají nejvíc.

Moderátor (Václav Moravec):
Vy to teď jste zahalil, tuto problematiku, do vystoupení Kateřiny Jacques v pořadu Jana Krause Uvolněte se, prosím. Protože Kateřina Jacques neví, co je to biomasa. Už jste jí doučil?

Host (Martin Bursík):
No, no, tak jednak my jsme se na to ani nedívali, Kateřina říkala, to nemůžeš tohle vidět, to je strašná ostuda, říkala, že bude několik dní chodit v kanálech, ale v podstatě každému v životě se stane, že má někdy okno a něco neví. To přece

Moderátor (Václav Moravec):
Bylo to okno a nebo opravdu nevěděla?

Host (Martin Bursík):
Ale ona vlastně jako zná štěpku a zná pelety, ale on z ní tahal něco jiného a zná bioplynové stanice a pak už se do toho zacyklila a už byla ztracená. Údajně, já jsem to doopravdy neviděl. Ale

Moderátor (Václav Moravec):
Ani se na to nechcete podívat?

Host (Martin Bursík):
Podívám se na to, podívám se na to. Ale já si myslím, že prostě nejčestnější je to přiznat, ale zároveň se to naučit. Jako poslankyně zelená ona tohle musí znát, takže já už jsem ji vybavil literaturou kompletně, ona studuje, a tohle je, myslím, jak poctivá cesta, jak se z toho dostat ven a jako přiznejme si prostě, každý někdy jsme prostě selhali, nevěděli, měli okno a

Moderátor (Václav Moravec):
Co to je tedy biomasa, kterou se topí? Co bychom si měli hodit do kamen, abychom topili v kotlech na biomasu?

Host (Martin Bursík):
Tak ono, biomasa obecně, já jsem vystudoval ekologii, tak bych to jako mohl tušit, jo, tak biomasa je prostě veškerá živočišná a rostlinná hmota. Ale když se jedná o biomasu pro účely vytápění, tak je to vlastně biomasa, kterou umí pozřít ty kotle. A tady to je palivové dříví, v podstatě špalky dříví, které se buď, buď se to přikládá ručně a nebo automaticky, pak jsou to pelety, takové briketky, které jsou buď ze dřeva nebo s kúrou nebo bez kúry nebo rostlinné z různých typů rostlin, pak je to dřevní štěpka, což je vlastně to, co štěpkovač někde rozláme v parku, v lese, ale pak se topí slámou, obilím, celou řadou dalších vlastně plodin, takže je to celá kombinace.

Moderátor (Václav Moravec):
Kateřina Jacques tam zmiňovala mrkev. Mrkev tam tedy není?

Host (Martin Bursík):
Mrkev je biomasa, ale není to biomasa pro účely vytápění.

Moderátor (Václav Moravec):
Tak. Vy si to

Host (Martin Bursík):
Vidíte, že to není úplně jednoduché.

Moderátor (Václav Moravec):
Vy si to u zelených tedy vyřídíte. Teď k tomu, co trápí Českou republiku, vládní krize. Šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer se stane už zítra novým českým premiérem. Počítáte jako šéf zelených, že čtyři zelení poslanci ten Fischerův kabinet při hlasování o vyslovení důvěry podpoří?

Host (Martin Bursík):
My celou dobu působíme a snažíme se působit státotvorně, konstruktivně. Tohle není situace, která by byla legrací. My jsme, opozice shodila vládu v polovině českého předsednictví, utrhli jsme si ostudu a je potřebné dovést zemi k předčasným volbám, na tom je shoda, to znamená přijmout ústavní většinou zákon, dohodnout se na nezbytných opatřeních v reakci na dopady finanční krize, to znamená protikrizový balíček. V budoucnosti ta vláda musí připravit a nechat a připravit takový rozpočet, který projde Poslaneckou sněmovnou a také musí dokončit předsednictví. Tohle jsou kroky, na kterých my jsme připraveni se aktivně podílet. My se stavíme hodně kriticky k tomu postoji KDU-ČSL, protože oni prostě odskočili, dali přednost partajní politice před zájmem státu

Moderátor (Václav Moravec):
Uskuteční se kvůli tomu teď nějaké koaliční jednání nebo jak říká Jiří Čunek, kabinetu koaličnímu byla vyslovena nedůvěra, tudíž trojkoalice už nefunguje.

Host (Martin Bursík):
Já si myslím, že KDU-ČSL teď je mimo hru. Oni sami se rozhodli jít stranou, myslí si, že na tom získají v předvolební kampani, protože budou moci být ostrou opozicí. Já si myslím, že spíše naopak, protože lidé teď spíše ocení ty strany, které vlastně budou konstruktivně, pomohou vlastně tuto krizi politickou řešit a tudíž já si myslím, že ta situace je v jistém smyslu stabilizovaná, že v Poslanecké sněmovně existuje ústavní většina pro ten zákon, existuje většina pro podporu vlády, ale to, co chybí, je ještě dohoda na tom, jak ta vláda bude vypadat a jaké budou mechanismy rozhodování té vlády. Já jsem, teď zrovna sem jedu z konzultace s předsedou Topolánkem, já jsem přišel s určitým projektem, jakým způsobem se právě dohodnout na té vládě, ale to už je jednání, kde vlastně KDU-ČSL není toho součástí, oni nejprve si musí vyřešit svůj vnitřní problém.

Moderátor (Václav Moravec):
Jednáte tedy v dvoukoalici, občanští demokraté a Strana zelených?

Host (Martin Bursík):
Jednáme občanští demokraté, Strana zelených, tím dalším partnerem nabíledni je Sociální demokracie a jde o to dohodnout se na tom. Já tam mám určitou ideu, mě tam inspiroval Al Gore, který přijel v době úplně, jako nejnapjatější době vyjednávání o klimatu předminulý prosinec na Bali, kdy USA vlastně blokovaly to jednání a přišel tam s takovým jako hodně chytrým konceptem, jak překlenout tenhle blok a podařilo se tam, měl pravdu, tak jako analogii toho bych se pokusil vyjednat s partnery v České republice, ale nechci o tom mluvit dříve, než-li to bude výsledkem toho jednání.

Moderátor (Václav Moravec):
Ale přece jenom nám snad ještě něco prozradíte. Když se vrátím k postoji lidovců, tak lidovci, část lidovců v čele s předsedou Jiřím Čunkem se nehodlá podílet na té nedělní dohodě čtyř politických stran, tedy nebudou lidovci podporovat onen kabinet, respektive nebudou tam dávat do toho kabinetu své nominanty. Tady jsou slova Jiřího Čunka:

Záznam Jiřího Čunka:
My celkem nechápeme, proč je takový zájem o hlasy KDU-ČSL, když my říkáme, vyřešte to, pokud to bude řešení dobré pro tuto zemi, my ho i podpoříme, ale na nás se v tuto chvíli neobracejte.

Moderátor (Václav Moravec):
Slova Jiřího Čunka. Proti těmto slovům se před několika desítkami minut ohradil v rozhovoru pro Rádio Impuls předseda ČSSD Jiří Paroubek:

Záznam Jiřího Paroubka:
Vykládat o tom, že vlastně hrozí velká koalice tím, že z té koalice de facto vystoupí, přitom tady nejde o politické řešení, ale o to, aby se dala dohromady vláda z nestranických odborníků a na tom se Lidová strana může podílet.

Moderátor (Václav Moravec):
Konstatoval před několika desítkami minut v rozhovoru pro Rádio Impuls předseda ČSSD Jiří Paroubek. Má předseda zelených Martin Bursík po pádu té dohody čtyř stran, vy ji a propos máte před sebou, jestli to je ona dohoda?

Host (Martin Bursík):
No, i s vlastnoručním podpisem Jiřího Čunka.

Moderátor (Václav Moravec):
Tak vy byste to neoznačil za velkou koalici, kde zelení budou hrát čtvrté housle?

Host (Martin Bursík):
Čtvrté?

Moderátor (Václav Moravec):
Tak kolikáté?

Host (Martin Bursík):
Já nevím, jak jste přišel na ty čtvrté, tak jako

Moderátor (Václav Moravec):
Protože máte jenom čtyři zelené poslance, tak mě napadly čtvrté housle.

Host (Martin Bursík):
Dobře.

Moderátor (Václav Moravec):
Protože první housle

Host (Martin Bursík):
Na tom ještě není dohoda. Já si myslím, že lidovci se teď marginalizují sami, ale tak dobře, můžeme pro to mít pochopení, protože jsou v předvolební vřavě, oni tam bojují o to, kdo povede stranu, ale zvláštní postoj je ten, kdy oni říkají, my se toho nechceme zúčastnit, my chceme být v opozici, ale zároveň tu vládu podpoříme. To je taková jako ani ryba ani rak, ale je to na nich. Já myslím, že teď už není na místě KDU-ČSL nějak přesvědčovat, oni potřebují čas až do té doby, než bude sjezd a možná, že na tom sjezdu to přehodnotí a uvidíme, co udělají potom.

Moderátor (Václav Moravec):
Jde tedy teď o dohodu tří politických stran?

Host (Martin Bursík):
V podstatě si myslím, že jde o dohodu tří politických stran a samozřejmě, že z pozice Strany zelených pro nás je důležité vedle toho obsahu, to znamená zajištění toho předsednictví a pokud možno kontinuity vládnutí, nám velmi šlo o to, aby nedostal iniciativu prezident republiky, respektive prezident republiky by ji mohl dostat, ale Václav Klaus, to je větší problém. a tam my jsme měli obavy, aby on nejmenoval nějakou vládu, která sice nedostane důvěru, ale přitom to bude vláda, která půjde směrem protievropským, protiklimatickým, protievropským, to by

Moderátor (Václav Moravec):
Kdybych vám ale namítl, že ještě on může dávat zadání Janu Fischerovi?

Host (Martin Bursík):
Nemůže, nemůže. Já si myslím, že

Moderátor (Václav Moravec):
Jak to, že nemůže?

Host (Martin Bursík):
Já si myslím, že tím, že jsme vlastně udrželi iniciativu politické strany a disponujeme pohodlnou většinou, tak pan prezident tohle respektuje a uvědomuje si, on je realista, takže myslím si, že tady ta role prezidenta v tuhle chvíli je povíce formální a v podstatě podle ústavy on udělá to, co je potřebné pro to, aby se situace stabilizovala s většinou těch poslanců. Ale teď je na nás, abychom my se dohodli na nějakém mechanismu, z pohledu zelených kromě toho obsahu vládnutí, který bude velmi redukovaný, jsou velmi důležité mechanismy. Aby se nestalo, že skutečně někdo, například KDU-ČSL, si může hrát s tím a říkat, že zelení hrají v té vládě jenom nějakou jako okrajovou roli, jak vy jste řekl čtvrté nebo čtrnácté nebo jaké housle. Čili tohle my si velmi podrobně pohlídáme, aby skutečně se nemohlo stát, že ministři nominovaní za ty velké strany se tam prostě dohodnou a pojedou to tam natvrdo. Takže tohle

Moderátor (Václav Moravec):
Pane vicepremiére, když tedy teď padla ta nedělní dohoda, protože podpis Jiřího Čunka neplatí, je stažen z té dohody, tak znamená to, že zelení budou nominovat víc lidí?

Host (Martin Bursík):
Znamená to, že dohoda není žádná, že ze čtyř partnerů, kteří se účastnili téhle dohody v Kramářově vile, protože Jiří Čunek popřel svůj podpis aktivně dokonce, z těch čtyřech partnerů jsou tři, a teď je potřebné se ale dohodnout tak, aby zároveň tady byla garance toho, že se nejedná o velkou koalici a ustavit tu vládu, aby naplnila zadání, které vlastně země potřebuje. To znamená zhruba ty čtyři úkoly, o kterých jsem mluvil a nechci je opakovat, abych

Moderátor (Václav Moravec):
Nezdržoval, ano. Těch osmnáct členů nového kabinetu včetně premiéra tedy platí? I v dohodě

Host (Martin Bursík):
Já myslím, že jich bylo 16, jestli se nemýlím.

Moderátor (Václav Moravec):
A jaká je tedy představa zelených, aby vy jste tam nehráli čtvrté nebo čtrnácté housle, jak by nově měla být ta křesla mezi jednotlivé účastníky dohody přerozdělena?

Host (Martin Bursík):
Tak KDU-ČSL z toho odskočila, čili bylo by nelogické, kdyby KDU-ČSL zároveň měla své experty ve vládě a zároveň by byla opozicí. Možná, že by to té straně vyhovovalo, ale být zároveň v opozici a zároveň v koalici, já myslím, že je potřebné tu politiku dělat nějak transparentně a jasně, aby lidé rozuměli tomu, kdo nese odpovědnost, kdo ji nenese, kdo v téhle situaci vlastně byl připraven tu odpovědnost převzít se všemi riziky a kdo si řekl, že je výhodnější pro něj být v opozici. Ale tohle musíme nejprve dohodnout. Já určitou představu mám, říkal jsem vám, že jsem teď informoval předsedu vlády a on

Moderátor (Václav Moravec):
Počítáte s tím, že tedy posílíte, že budete navrhovat

Host (Martin Bursík):
To určitě.

Moderátor (Václav Moravec):
Více než tři lidi?

Host (Martin Bursík):
Určitě posílíme, ale o to teď nejde, jde o to dohodnout se na tom, aby ta a záleží také na novém předsedovi vlády, to musí být všechno v konsensu. On není nějakou loutkou, které by tam dosadily politické strany figury, on musí samozřejmě mít podstatný vliv na to, kdo v té vládě bude a jak ta vláda bude fungovat.

Moderátor (Václav Moravec):
Zeptám se jinak, které resorty jsou pro vás jako pro zelené klíčové a pokud tedy neplatí ta v neděli podepsaná dohoda?

Host (Martin Bursík):
Ale já nechci v tuhle chvíli něco vzkazovat přes média, nechte, předsedovi vlády se tenhle koncept líbil, i tenhle model a budeme o tom jednat. V podstatě teď nejsme nikterak tlačeni časem, protože ta situace v Poslanecké sněmovně je stabilizovaná, bude jmenován premiér, má 30 dní na to, aby sestavil vládu a my můžeme v průběhu toho jednat, dohodnout se a

Moderátor (Václav Moravec):
Můžete nám tedy říci, kdo nezná způsob dohody, kterou dojednal Al Gore, tak přece jenom ji nám tak vysvětlit a promítnout na českou politiku?

Host (Martin Bursík):
Víte co, já si myslím, že jděte na Google a vyhledejte si toho Al Gora. Ono to totiž bude také poučné nebo-li edukativní, protože si zároveň poslechnete ten jeho projev na klimatické konferenci na Bali, který byl velmi dobrý a kdo chce tedy rozklíčovat, co je za tím politicky, tak ať se také poučí v oblasti ochrany klimatu, že.

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, ale Rádio Impuls slouží veřejnosti, ne všichni mají připojení k internetu. Tak nám přece jenom zformulujte to nejpodstatnější z projevu Al Gora.

Host (Martin Bursík):
Stejně jako Kateřina Jacques si nastuduje biomasu, tak vy si nastudujete projev Al Gora. Jistě z toho vytáhnete to podstatné.

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, ale vy jste nám tady vysvětlil, co je to biomasa, buďte tak laskav, že nám řeknete i, co Al Gore

Host (Martin Bursík):
Ne, já nechci jít do dalších detailů. To je otázka nějaké politické solidnosti a u těchhle věcí vždycky jde o dohodu partnerů. V tuhle chvíli jsou to tři partneři, je to delikátní věc. Vůbec nevím, jestli se podaří takovouhle dohodu vyjednat. Když se podaří ji vyjednat, tak samozřejmě to sdělím veřejnosti prostřednictvím médií.

Moderátor (Václav Moravec):
Budoucí premiér Jan Fischer ke svému jmenování do funkce nového předsedy vlády, což má přijít ve čtvrtek, ještě dodává:

Záznam Jana Fischera:
Tuto informaci, kterou mi potvrdila i Kancelář prezidenta republiky, jsem vzal na vědomí s tím, že jsem připraven úkol zítra přijmout. S oběma předsedy politických stran jsme se také dohodli, že rozhovory o personálním složení nového kabinetu zahájím hned po velikonočních svátcích.

Moderátor (Václav Moravec):
Konstatoval před několika desítkami minut předseda Českého statistického úřadu a po čtvrtku premiér České republiky, Jan Fischer. Počítá tedy předseda Martin Bursík, předseda Strany zelených, s tím, že Jan Fischer zatím po dnešku konzultoval s předsedy dvou nejsilnějších politických stran své představy o budoucím kabinetu, že v nejbližších desítkách minut nebo hodinách s ním budete jednat i vy?

Host (Martin Bursík):
No určitě. Já jsem na tom jednání v Kramářově vile měl být také, akorát že jsem nebral telefon, protože jsem měl vypnuté zvonění, takže jsem premiérovi nevzal telefon a tím pádem jsem nestačil tam přijet, ale určitě s ním budu hovořit. Zároveň on má zájem samozřejmě mluvit s předsedy politických stran a pokračovat v těch jednáních.

Moderátor (Václav Moravec):
Když tedy ponesete i svoji politickou spoluzodpovědnost za to, jak bude ten kabinet vypadat, tak předpokládám, že i pro tento kabinet, přechodný kabinet budete mít z pohledu zelených nějaké priority. Které to budou? Když necháme stranou ty klíčové, dovést zemi k předčasným volbám, dokončit české předsednictví.

Host (Martin Bursík):
Tak vy ze mne chcete jinými slovy, protože jste zkušený redaktor, dostat ty resorty, na které jste mě ptal před nějakými 5-10 minutami, jo. Ale tak úplně logicky tím, že jsme Strana zelených, tak samozřejmě nám jde o resort životního prostředí, notabene jsme vlastně v roce, kdy se vedou intenzivní vyjednávání, mezinárodní vyjednávání o ochraně klimatu, nakonec ta návštěva prezidenta Obamy tady v České republice také posunula dál ta jednání a my jsme se dozvěděli přímo od prezidenta Spojených států, že jejich hlavní vyjednavač pojede na kodaňskou konferenci v prosinci s velmi silným mandátem se dohodnout a s tím, že Spojené státy chtějí přispět k úspěchu té dohody. A čili tohle je zřejmé. Pak se nám podařilo vyjednat to, což teď není platné, ale myslím si, že si to dokážeme jednoduše převést do nové dohody, jestliže se podaří ji uzavřít, tj. skutečnost, že vlastně ta agenda, kterou měl pod sebou do této chvíle ministr pro lidská práva a národnostní menšiny, takže bude převedena do působnosti předsedy vlády a bude řízena vládním zmocněncem pro lidská práva a národnostní menšiny. Tohle je pro nás velmi důležité, aby ta agenda zůstala, aby ten tým tam zůstal, aby nikdo z těch lidí vlastně neodcházel otráveně pryč a my budeme v těch volbách usilovat o to,, abychom uspěli a abychom mohli zase ustavit to ministerstvo po příštích volbách, když se nám to podaří.

Moderátor (Václav Moravec):
Chápu to správně, že Michael Kocáb, protože tam došlo ke změně vlastně na začátku roku, teď další změna, pokud Michael Kocáb nezůstane vládním zmocněncem, měl by podle vás on zůstat vládním zmocněncem pod Janem Fischerem?

Host (Martin Bursík):
Já myslím, že tohle je prostě věc, kterou nedokáže Sociální demokracie skousnout, jinak by logicky také měl zůstat Karel Schwarzenberg ministrem zahraničí, protože je to nestraník, je kvalifikovaný, má erudici, o tom není vůbec žádných pochyb a kde je nějaký problém? Ale zjevně Sociální demokracie nějaký problém má a nám nezbývá, než-li to akceptovat, protože jsme vládou v demisi. Čili taková je realita, čili nemyslím si, že by Michael Kocáb zůstal, ale chceme každopádně tuhle jistotu lidem a tomu týmu, který tam vlastně vznikl, dát. No a samozřejmě stejně tak Ondřej Liška, i Strana zelených má veliký zájem na tom, jak bude fungovat dále Ministerstvo školství a že tam bude kontinuita té práce, protože v podstatě všichni jsme měli nějakou vizi dotažení toho řízení resortu do konce funkčního období, čili jako každý, kdo není jako úplně technokrat, samozřejmě má velký zájem komu to předává, kdo to bude dělat dál a jestli vlastně ten tým lidí, který si tam vystavil, bude moct zůstat a tak dále.

Moderátor (Václav Moravec):
Klíčové i z pohledu zelených jsou pozice budoucího ministra zahraničí a vicepremiéra pro evropské záležitosti. Obě tyto portfolia podle té neplatné nedělní dohody měli dostat Sociální demokraté. Je tedy asi velmi pravděpodobné, že oba tyto úřady budou zastávat nominanti, nominovaní Českou stranou sociálně demokratickou. Když jste mluvil o roli Václava Klause

Host (Martin Bursík):
No možná že vás pak překvapí ta jména, která přijdou, protože ono to zdaleka není tak stranické a vlastně typologicky ti kandidáti, kteří přijdou, možná kdybyste, když se to celé povede, tak kdybyste pak dostal seznam těch jmen, tak by se vám možná nepodařilo rozklíčovat, který z těch lidí je afiliovaný, to znamená navázaný na kterou politickou stranu.

Moderátor (Václav Moravec):
Ono už to personální složení vlády mezi vámi třemi existuje?

Host (Martin Bursík):
My jsme měli takovou předběžnou dohodu, nikoliv definitivní, no ale teď samozřejmě do toho vstupuje jednak KDU-ČSL tím, že se rozhodla zbavit se odpovědnosti a jednak samozřejmě do toho vstupuje nebo vstoupí nový předseda vlády pan Fischer, protože on má vlastně, on musí mít tu pravomoc vlastně ustavovat ten tým, čili bude konzultovat s předsedy politických stran, ale zároveň z logiky věci on je ten, který si vlastně ty kandidáty v uvozovkách jako proklepne, promluví s nimi, podívá se, jestli mu pasují do toho týmu, jestli je to v pořádku. Protože on konec konců bude odpovídat za výkon té vlády. Čili není možné, aby mu tam prostě nanominovaly strany nějaké lidi, aniž by on měl mít možnost do toho zasáhnout.

Moderátor (Václav Moravec):
Ale to personální složení modifikované existuje teď?

Host (Martin Bursík):
V podstatě existuje.

Moderátor (Václav Moravec):
A to jste předal Janu Fischerovi?

Host (Martin Bursík):
Ne, ne, vůbec to tak není, já jsem s ním ani nejednal a já musím říct, že ani neznám všechny ty členy té vlády, znám některé z nich a jenom vám popisuji vlastně typologii těch kandidátů

Moderátor (Václav Moravec):
Ne, já tím směřuji k tomu, že, vy jste zmínil osobu Václava Klause, českého prezidenta. Václav Klaus José Manuelu Barossovi řekl v neděli, ať se Evropa nebojí, že on je i při vládní krizi ochoten pomoci s českým předsednictvím, to Václav Klaus jasně v pondělí řekl. Tedy nakolik je podle vás na místě, že by teď otěže českého předsednictví převzal Václav Klaus a zda to bude nějakým způsobem upraveno při přechodu té vlády v demisi, jejímž jste vicepremiérem a té vlády nové, tedy že klíčové summity bude řídit Jan Fischer, respektive že je začne řídit Václav Klaus?

Host (Martin Bursík):
To je představa. Taková je realita. Nakonec Václav Klaus, to už je všeobecně známo a série komentářů tohle potvrzuje i argumentů, Václav Klaus se vlastně podílel na tom pádu vlády. Kdyby on si přál, aby tahle vláda pokračovala dále, tak bezpochyby poslanec Schwippel, ale částečně i poslanec Tlustý by se asi zachovali jinak. On vidí tu budoucnost nikoliv v ODS, ale ve straně Libertas a já myslím, že jako velmi

Moderátor (Václav Moravec):
Já se tedy zeptám ještě jednou, jak to chcete řešit, jak chcete řešit to, že tady vláda měla už s prezidentem, ta, která podala demisi a která skončí v dubnu, tak, respektive začátkem května, tak jak to chcete řešit?

Host (Martin Bursík):
No tak tam nebude diskontinuita. Ta vláda povládne do 8. května. Já například v úterý a ve středu tady mám neformální radu ministrů životního prostředí, prostě 27 ministrů životního prostředí přijede do České republiky, máme prostě velkou akci, dávají se mezinárodní ceny Energy Global Word a máme prostě jednání o adaptacích na změnu klimatu a budem mít diskrétní jednání o výsledcích mezinárodního vyjednání klimatu a tak dále a tyhle věci dále pokračují, čili my vlastně máme mandát předseda Evropské radě

Moderátor (Václav Moravec):
Promiňte, vy mi asi nerozumíte.

Host (Martin Bursík):
Ne, ne, já vám naprosto rozumím, ale já vám říkám, že ta vláda vplyne plynule do druhé vlády.

Moderátor (Václav Moravec):
Ale prezident jasně může říci v dohodě s premiérem, nebude-li ten premiér silný a Jan Fischer při nejlepší vůli je to pouze šedý úředník z Českého statistického úřadu

Host (Martin Bursík):
Ne, ne, ne, to je právě omyl tohle, protože stejně tak, jako my jsme si vykolíkovávali hřiště s Václavem Klausem, myslím tím vláda, jako kritický moment byl, když vlastně jako Václav Klaus na rozdíl od vlády vlastně se nevyslovil kriticky k invazi Ruska do Gruzie, tak v tu chvíli my jsme měli jednání v Kramářově vile a bylo zcela zřejmé, že si musíme vyjasnit, kdo bude mít jakou roli v průběhu českého předsednictví, protože jsme viděli, že Václav Klaus je vlastně schopen jít ven se stanoviskem, které je v klíčové věci diametrálně odlišné od

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, ale Jan Fischer bude premiérem udržovací vlády a ptám se tedy, jestli

Host (Martin Bursík):
Ano, ale ta vláda dostane důvěru Poslanecké sněmovny a ta vláda se bude opírat o dohodu, předpokládám, uvidíme, tří politických stran a co se týká té důvěry ve Sněmovně, dokonce čtyř politických stran, což je určitá síla, kterou nedisponuje nikdo jiný. Čili není to tak, že by

Moderátor (Václav Moravec):
Promiňte, zkusím se zeptat jinou otázkou

Host (Martin Bursík):
Jan Fischer měl být slabým premiérem, čili v tom vyjednávání s prezidentem oni si prostě rozdají role a tak jako tomu bylo doposud, tak stejně tak si mezi sebe rozdělí roli nový premiér a prezident republiky.

Moderátor (Václav Moravec):
Prezident Václav Klaus řekne v květnu Janu Fischerovi, novému premiérovi, jeho nové vládě, já budu reprezentovat z pozice prezidenta Českou republiku na červnovém závěrečném summitu Evropské unie. Původně na něj měl jet Mirek Topolánek, teď ale teď není premiérem. Co se bude dít dál, když Jan Fischer řekne, já tam chci jet, ale Václav Klaus mu řekne, vy jste premiérem přechodné vlády, pojedu já, protože jsem prezident, nejvyšší ústavní činitel země. Co se bude dít v takové situaci?

Host (Martin Bursík):
Tohle je otázka také pro ministra zahraničí, tohle je také otázka pro ministra pro evropské záležitosti, toto je také otázka pro předsedy politických stran, které budou nominovat nestranické experty do vlády. Čili ta situace není postavena takhle zdánlivě jednoduše, že Václav Klaus stejně silný jako dříve, i když já si myslím, že on zdaleka není stejně silný jako dříve, protože se prostě podílel na téhle situaci, a vedle toho nový premiér Fischer slabší než-li Mirek Topolánek, protože není předsedou strany, která vyhrála volby. Já si myslím, že takhle ta věc nestojí a budou to dohadování, bude to vyjednávání, ale není důvodu, proč by měl pan Fischer do toho jednání jít s nějakým slabým mandátem, s tím, že bude muset sklopit oči a hlavu a říct, no tak dobrá, ale například ta červnová rada bude v několika ohledech naprosto klíčová. Čili samozřejmě, že vláda i politické strany, které tuhle vládu ustavují, bude mít eminentní zájem na tom, aby reprezentace České republiky na jarní radě byla reprezentací vládní a nikoliv vyslovování názorů prezidenta Klause.

Moderátor (Václav Moravec):
Chápu-li správně vaše slova, podle vás pád vlády neoslabil Stranu zelených, ODS, ale oslabil Václava Klause?

Host (Martin Bursík):
Já si myslím, že pád vlády především oslabil celou Českou republiku. Že to skutečně jsme si utrhli ostudu v Evropě i ve světě, nikdo nedokáže pochopit, jak je možné, v podstatě to označují kolegové za sebepoškozování. Vůbec nechápu, jak je možné, že v polovině předsednictví, když to předsednictví se nám vlastně dařilo překvapivě lépe, než-li kdo očekával, tak jak je možné, že si prostě tohle dokážeme kvůli takhle jako malicherným vnitřním sporům totálně zlikvidovat. Takovou příležitost už tady nebudeme vůbec mít a já si myslím, že v tomhle Sociální demokracie absolutně neodhadla situaci a že toho těžce litují a teď se snaží najít nějakou cestu, jak se ukázat jako strana, která je alespoň trochu konstruktivní. Takže myslím si, že především České republiky, pokud jde o roli Klause, tak bezpochyby on na veřejnosti tímhle nezískal, tou svojí rolí a jestli my na tom nějak získáváme nebo ztratíme, na to já se teď nedívám. Mě teď jde primárně o to, abychom přispěli ke stabilizaci situace České republiky a vyřešení téhle situace.

Moderátor (Václav Moravec):
Říká vicepremiér v demisi, ministr životního prostředí, šéf zelených Martin Bursík. Děkuji, že jste přijal naše pozvání, na shledanou.

Host (Martin Bursík):
Také děkuji, na shledanou.

Zdroj: Radio Impuls, 8.4.2009
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů