Sobota, 20. dubna 2024

Nové odnosné tašky Ecovio

Nové odnosné tašky Ecovio
Diskontní řetězec Aldi Süd nabízí zákazníkům v Německu nové odnosné tašky "igelitky" z biologicky odbouratelného plastu Ecovio z vývoje BASF SE. Na rozdíl od běžných plastových nákupních tašek nesou logo BOP, a nejsou pro životní prostředí nebezpečné, tzv. biodegradabilní, kompostovatelné plastové výrobky mu naopak mohou dokonce prospívat.

CO JE ECOVIO?

Podle definice normy EN 13432 či ASTM D6400 a japonského GreenPla plně biologicky odbouratelný plast (BOP) Ecovio zde typu LBX 8145 má matrici z plastu Ecoflex S BX 7025, v podstatě alifaticko-aromatického kopolyesteru, původem z fosilních zdrojů, kombinovaného s 45 % hm. polymléčné kyseliny (PLA) získávané z kukuřice jako obnovitelného zdroje. Pomocí plastu Ecoflex, založeného na monomerech 1,4 butandiolu a kyselin adipové a tereftalové, byla vyvinuta vytlačovaná a vyfukovaná fólie, zpracovatelná podobně jako nízkohustotní polyethyleny PE-LD, příp. jako lineární nízkohustotní polyethyleny PE-LLD, na pevný a výkonný materiál pro obaly na ovoce a potraviny, hygienické fólie, na odnosné tašky a kompostovací pytle a fólie. Zmíněné tašky jsou vyráběny na objednávku Aldi firmou Güthoff & Partner, ze skupiny Victor.

Obalové plasty označené jako BOP a kompostovatelné podle EN 13432 se považují za kompostovatelné v průmyslových podmínkách při teplotách kolem 60°C; při domácím kompostování se těchto teplot nedosahuje, podobně jako u odpadků z obalů ve volné přírodě. Proto se neodbourávají podle očekávání. Podobně by měly být mulčovací fólie z BOP přizpůsobeny skutečným podmínkám odbourávání v půdě. Různá provedení BOP by tak měla být upravena na míru biologickým prostředím, v nichž by mělo odbourání proběhnout. V průběhu 100 dnů je Ecovio plně biologicky odbouratelným materiálem, podobně jako celulóza, s nepatrně odlišným průběhem děje. Schopnost biologické odbouratelnosti v půdě je dána specifickými podmínkami - klimatem, vlastnostmi půdy a přítomností mikroorganismů. Plast Ecovio je také plně kompatibilní s přírodními materiály jako cukry, škrob, celulóza a lignin.

OZNAČENÍ BOP

Obaly určené a certifikované pro kompostování mají nést logo European Bioplastics podle EN 13432 s nápisem "kompostovatelný" v národních jazycích. Ze všech BOP pochází pouze 13 % z biomasy, 12 % je fosilního původu a 75 % má kombinovaný bio/fosilní původ. I některé plně fosilní plasty jsou 100% biodegradabilní, např. kopolyester 1,2-ethandiolu a adipové kyseliny. Enzymy si přitom nevybírají podle původu polymeru, ale podle chemického složení a struktury.

VYUŽILI JSME VŠECH MOŽNOSTÍ?

Není žádným tajemstvím, že mnoho ochránců životního prostředí by nejraději všechny plasty zakázalo. I ministerstvo životního prostředí se čas od času vydává na "průzkum bojem" za jejich omezení. Jednou jsou to PET láhve, jindy odnosné tašky "igelitky". Proč za poplatek nenabídnout tašky z BOP; bylo využito všech příležitostí, které nabízí? Kolik plastových příborů a nádobí na jedno použití je z BOP? Silným argumentem proti je vyšší cena a zlá doba. Může-li však společnost dotovat vyšší ceny za větrnou energii, biopaliva 1. generace nebo mediální kampaň za kompostování bioodpadu, měla by být připravena i na BOP. Přitom se značný podíl "igelitek" užívá jako obal na odpadky z domácnosti.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů