Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ČEZ podepsal smlouvu o koupi 100 procent akcií společnosti Czech Heat, která vlastní kombinovaný zdroj na výrobu elektřiny a tepla spalováním biomasy v Jindřichově Hradci. Vyrobené teplo je dodáváno zejména do centrálních rozvodů města, sdělila včera mluvčí ČEZ Eva Nováková. Cena ani další podmínky transakce nebudou zveřejněny. Energetické centrum Jindřichův Hradec zahájilo zkušební provoz v listopadu 2008. Nový zdroj ročně vyrobí spalováním biomasy více než 30 000 MWh elektřiny - toto množství zhruba odpovídá spotřebě elektřiny 8500 domácností za rok.

Bulharská vláda včera v Sofii vyhlásila stav nouze kvůli horám odpadků, které prý lemují ulice v této dvoumilionové metropoli. Smetí se na ulicích metropole začalo hromadit poté, co mezi městem a firmou, která měla odvoz odpadu na starosti, došlo ke sporu o finanční vyrovnání.

Odpad třídí stále více lidí, málokdo si ale umí představit jeho konkrétní využití. Výborným příkladem využití odpadních plastů a ekologicky šetrné produkce je nový provoz PetSpol v ústecké Spolchemii, kde se budou vyrábět speciální polyesterové pryskyřice. Hlavní surovinu totiž představuje drť z použitých PET lahví. Součástí výrobních linek je celá řada produktů značky Siemens včetně řídicího systému.

Nadace Partnerstvi a Nadace Charty 77 vyhlasuji trinacty rocnik souteze o Cenu Josefa Vavrouska.
Cena je udelovana jednotlivcum a ma zviditelnit konkretni aktivity ve prospech zivotniho prostredi, ktere se tak mohou stat prikladem pro dalsi.
Nominace do souteze mohou lide zasilat nejpozdeji do 30. dubna 2009.
Vice informaci naleznete na strance: www.nadacepartnerstvi.cz/vavrousek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů