Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologům se nelíbí, že Bendl chce opět posunout rozhodnutí o obřím průplavu na Moravě

Ekologům se nelíbí, že Bendl chce opět posunout rozhodnutí o obřím průplavu na Moravě

BRNO - Ekologické Hnutí Duha se včera ohradilo proti zamýšlenému prodloužení stavebních uzávěr v trase průplavu Dunaj-Odra-Labe, které chce ministr dopravy Petr Bendl (ODS) v pondělí navrhnout vládě. Sdružení projekt odmítá a označuje ho za nereálný a škodlivý k přírodě.

Hlavní problém je v začlenění trasy kanálu Dunaj-Odra-Labe do připravované Politiky územního rozvoje, o kterou podle aktivistů usiluje Bendl za každou cenu. Stejně tak kritizují už druhý odklad termínu pro rozhodnutí o bezmála tři desítky let starých stavebních uzávěrách kvůli možnosti projednat projekt se sousedními státy a Evropskou unií. "Přitom původní termín byl 31. prosince 2006, a když jej ministerští úředníci nesplnili, dostali ještě dva roky navíc. Nyní Bendl žádá posun až na konec roku 2010," uvedlo Hnutí Duha.

Ekologové jsou přesvědčeni o tom, že by průplav poškodil ochranu před povodněmi i vzácnou krajinu lužních lesů, mokřadů a luk podél stovek kilometrů Moravy, Odry a Labe. Problém však podle nich představuje projekt už nyní, aniž by samotná stavba začala. V různých variantách jeho trasy totiž stále platí stavební uzávěry, které komplikují život desítkám obcí a omezují využití pozemků.

"Je to nekonečný příběh za veřejné peníze a na úkor místních lidí. Pokud někde platí uzávěra, bude komplikovanější zde postavit dům či obnovit mokřad, kam by se přirozeně a beze škod mohly rozlévat záplavy," sdělil Pavel Přibyl z Hnutí Duha. Další projednávání a oddalování rozhodnutí ničemu neprospěje. "Je jasné, že se kanál podle současných plánů beztak nikdy stavět nebude. Přišel by na stovky miliard korun, poškodil by krajinu a změnil každodenní život místních lidí podél stovek kilometrů moravských a českých řek i v sousedních zemích," dodal ekolog.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů