Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové: Stavba domů může hradeckou Plachtu vysušit

Ekologové: Stavba domů může hradeckou Plachtu vysušit

Hradec Králové - Plánovaná bytová výstavba v sousedství přírodní památky Na Plachtě by mohla území nenávratně zničit. Podle ekologů stavba domů výrazně změní vodní režim v oblasti.

„Máme obavy, že by mohlo dojít k vyschnutí celé lokality a vzácné druhy hmyzu a obojživelníků, kteří se zde vyskystují, by vymizely,“ uvedla Blanka Mikátová z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Ekologům zatrnulo už před několika týdny, kdy stavební firma zavezla sousední pozemek stavebním odpadem se zbytky baterií. „Ten pozemek vypadá jako smetiště. Ale i tohle prostředí obojživelníci využívají jako zimoviště. Usilujeme proto o zapsání přírodní památky i sousední půdy mezi evropsky významné lokality,“ dodala Mikátová.

To by znamenalo na jedné straně znemožnění stavby, ale také záchranu vzácné lokality. Na Plachtě nyní probíhá průzkum výskytu chráněných živočichů. Potvrdil už přítomnost například blatnice skvrnité, čolka velkého a dalších druhů.

Území není lhostejné ani lidem z okolí. Na brigádu, při které došlo k odstranění části náletových rostlin, v sobotu Na Plachtu dorazily desítky dobrovolníků. „Přišli jsme pomoct zvířátkům. Se sekyrkou sice moc zacházet neumím, ale nebojím se, že bych si ublížila,“ uvedla studentka soukromého jazykového gymnázia Claudia Esposito.


 

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů