Pátek, 29. března 2024

Ministři životního prostředí zemí G8 budou v Syrakusách jednat o klimatu a biodiverzitě

Ministři životního prostředí zemí G8 budou v Syrakusách jednat o klimatu a biodiverzitě
Ministři životního prostředí Itálie, Francie, Německa, Velké Británie, USA, Japonska, Kanady, Ruska, Číny, Indie, Brazílie, Mexika, Indonésie, JAR, Austrálie, Jižní Koreje a Egypta se sejdou od 22. do 24. dubna v italských Syrakusách. Český ministr životního prostředí Martin Bursík bude na jednání reprezentovat české předsednictví EU.

Dvěma základními tématy jednání budou boj proti klimatickým změnám a ochrana biologické rozmanitosti (biodiverzity). Cílem syrakuského jednání je nabídnout možnost vzájemné diskuse a umožnit tak pokrok ve světové debatě o těchto dvou prioritních globálních problémech životního prostředí. Jednání by mělo také vyslat jasný politický signál jak k ochraně biodiverzity, tak k ochraně klimatu pro další jednání směrem k dosažení nové světové dohody na ochranu klimatu, která by měla být v prosinci přijata v dánské Kodani.

Itálie bude jednání předsedat. Očekává se, že ministři mohou přidat další pozitivní impuls klimatické diskusi i debatě o ochraně biodiverzity, přičemž nepochybně vezmou v potaz i aktuální ekonomickou a finanční krizi. V případě úspěchu by mělo jednání ministrů životního prostředí zemí G8 dojít k širší shodě na vzájemně koordinovaných akcích i společných cílích v obou zmíněných problémových oblastech.  Cílem je dosáhnout dohody na tom, jaké konkrétní kroky mohou omezit dopady klimatických změn a položit základ k energeticky mnohem efektivnějšímu a méně plýtvavému způsobu ekonomického rozvoje, který zároveň umožní zvyšovat kvalitu života obyvatel.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů