Pátek, 29. března 2024

Kadaň nakoupí speciální popelnice na bioodpad z domácností

Kadaň nakoupí speciální popelnice na bioodpad z domácností

Kadaň - Ohryzky, šlupky nebo skořápky nyní často hnijí na běžných skládkách, přestože se dají dále využít.

V Kadani rozmístí kontejnery, do kterých budou lidi házet právě biologický odpad. K barevným popelnicím na tříděný odpad tak přibydou další nádoby.

Do nich budou moci Kadaňáci nosit zbytky jídla, skořápky z vajec či ořechů, nebo třeba potraviny s prošlou trvanlivostí. Kromě toho samozřejmě také posekanou trávu ze zahrádek, větve a další odpad ze zahrádek. Naopak tam nepatří jedlé oleje, mastné potraviny a vůbec jiný odpad.

Technické služby pak kontejnery vyvezou a jejich obsah půjde na kompost. „Máme domluvenou kompostárnu, kam to budeme svážet, v Zelené. Už je podepsaná smlouva,“ informoval kadaňský starosta Jiří Kulhánek o tom, kde odpad skončí.

Celkem bude ve městě skoro tři sta nových nádob na bioodpad, dvě stě padesát technické služby rozmístí u rodinných domků, čtyřicet jich bude na sídlištích. Ty u paneláků budou mít dvojnásobný objem, pojmou 240 litrů odpadů.


Popelnice nesmrdí


Nádoby jsou podle starosty udělány tak, aby z nich nevycházel zápach. V kadaňských ulicích by se měly objevit už v červenci. Radnice získala na třídění odpadů pět milionů korun od Státního fondu životního prostředí, ze své kasy dá přibližně dalších pět. Díky této dotaci přibude i 140 kontejnerů na „klasický“ tříděný, čímž se jejich dosavadní počet zdvojnásobí.

Starosta si od novinky slibuje úsporu peněz za svoz odpadů a čistší životní prostředí. Podle něho si místní na třídění odpadů zvykli a barevné popelnice často využívají.

Kadaň přichází s kontejnery na bioodpad jako první z měst na Chomutovsku, třeba Chomutov bioodpad také vyváží, ale pouze v některých dnech a jen v centru a některých vilových čtvrtích.

Chomutovský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů