Pátek, 29. března 2024

Izolací na krizi. Práci najdou tisíce lidí

Izolací na krizi. Práci najdou tisíce lidí

- Deset miliard na zateplení českých domů pomůže rozhýbat ekonomiku, shodují se odborníci.

- Efekt údajně předčí i šrotovné

Masivní zateplování českých domů, které se od zítřka rozjíždí, bude podle odborníků lékem na finanční krizi. A bude mít větší sílu než chystané šrotovné za auta.

Zatímco na šrotovné má jít podle dohody ODS a ČSSD zhruba dvě a půl miliardy korun, které vystačí na přibližně osmdesát tisíc aut, zateplení rozpustí v Česku během čtyř let až pětadvacet miliard a pomůže údajně až čtvrt milionu domácností. "Budou na tom profitovat zejména malé regionální firmy a živnostníci. Efekt bude jistě znatelný," řekl prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl.

Kritizoval ale postup státu. Podle něj neměl rozdělovat peníze, ale lidi, kteří chtějí investovat do oprav domů, daňově zvýhodnit.

Třicet tisíc míst

Zateplování pomůže i zaměstnanosti. Podle ekonomických průzkumů pomůže udržet či vytvořit až třicet tisíc pracovních míst. A náklady na práci jsou u zateplování padesátiprocentní, u výdajů například na výměnu kotle třetinové.

Podle ekonoma Miroslava Zámečníka dosáhne šrotovné maximálně poloviny tohoto efektu. Navíc po zateplení domácnost ušetří tisíce korun ročně. Do auta bude naopak každý dál "investovat".

Díky ministerskému programu si vydělají i firmy, které zpracovávají odborné energetické audity. Ty jsou potřeba jako příloha k žádostem. "Musím říci, že takový zájem jsem vůbec nečekal," sdělil Tomáš Chadim z vedení obchodního úseku společnosti Seven, která audity zpracovává. Odborníci měřením lidem navrhnou, kde a jak dům zaizolovat.

Peníze na zateplování domů nepůjdou z české státní kasy. První část by měla na státní účet dorazit ve čtvrtek z Japonska. Právě této zemi Česko prodalo část povolenek na vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Peníze stát nemohl použít jinak než znovu na ekologii, respektive omezení skleníkových plynů.

Pro paneláky ne

O peníze z prvního desetimiliardového balíku mohou lidé žádat ode dneška na pobočkách Státního fondu životního prostředí.

Za pár dní se pro lidi otevře zhruba tisíc poboček bank, které budou navíc poskytovat k dotacím i půjčky

Zateplování bude možné jen u domů, na nichž začaly nebo začnou opravy po prvním dubnu. Dotace na zateplování se netýkají panelových domů. Ministerstvo má pro zateplení těchto staveb jiný dotační program. Lidé, obce, družstva vlastníků a firmy mohou žádat o dotace na rodinné domy či činžáky i novostavby.

Výše dotace se bude odvíjet od plochy domu. Na komplexní zateplení staršího domu může žadatel dostat až 1950 korun na metr čtvereční plochy do maximálně poloviny celkových nákladů. Na částečné zateplení 850 korun na metr čtvereční.

Na přechod vytápění na biomasu mohou lidé dostat příspěvek až 60 procent nákladů, a to do maxima 80 tisíc korun.

Podpora se bude týkat také tepelných čerpadel, solárních systémů na ohřev vody a ohřev a přitápění. Pokud se rozhodne domácnost zateplovat i vyměnit kotel, ministerstvo pro ni připravilo bonus ve výši dvacet tisíc korun navíc.

U bytových domů bude stát přidávat na komplexní zateplení 1350 korun na metr čtvereční do výše poloviny celkových nákladů.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů