Pátek, 26. dubna 2024

Slovenskem hýbe aféra s lacinými emisemi

Slovenskem hýbe aféra s lacinými emisemi

- Slováci prodali nadbytečné kvóty o třetinu levněji než Češi a bez výběrového řízení

- Stát zřejmě prodělal 30 milionů eur

Premiér Fico to s ministry za koaliční SNS nemá lehké. Ještě nedozněl miliardový skandál s tzv. nástěnkovým tendrem, kvůli kterému padl ministr výstavby Marián Janušek, a už je tu další. Exministr financí, místopředseda SDKU Ivan Mikloš, obvinil šéfa resortu životního prostředí Jána Chrbeta z netransparentního prodeje emisních kvót. Slovensko je údajně oproti Česku a Ukrajině prodalo o třetinu levněji. Navíc zbytečně nepřímo prostřednictvím dealera, což znamenalo ztrátu milionů eur.

Ministerstvo prodalo přebytečné emisní kvóty oxidu uhličitého americké firmě Interblue Group za šest eur za tunu. To je víc než o tři eura na tunu méně, než kolik za povolenky inkasovalo třeba Česko. Slovensko tak prodělalo zhruba o 30 milionů eur.

Češi prodali výhodněji

Opozice kritizovala i skutečnost, že zatímco Česko a Ukrajina prodávaly přímo spotřebiteli - druhému státu - slovenské ministerstvo si vybralo firmu, která údajně vznikla těsně předtím, než emise od Slovenska koupila.

"Tato firma je absolutně neznámou. Vznikla několik týdnů před uvedenou transakcí," prohlásil Mikloš. Zájemců o emisní kvóty bylo víc, proto mělo podle opoziční strany ministerstvo vyhlásit veřejnou soutěž.

"Tento tendr nebyl vyvěšený ani na nástěnce," ironicky poznamenal Mikloš a dodal: "Prodávalo se netransparentně, prodávalo se pod cenou, neprodávalo se přímo, a to i přesto, že japonská vláda i některé další měly zájem. Jde o jasný příklad netransparentního nakládání s veřejnými zdroji, o jasný příklad plýtvání, dokonce rozkrádání."

Týdeník Trend napsal, že zájem o obchod projevilo několik zemí, ale ministerstvo je prý ignorovalo. Další média zjistila, že americká firma zaměstnává pouze dva pracovníky a údajů o ní je k dispozici minimum. Ministr Chrbet je přesto s výběrem spokojený. "Tato firma je sdružením více států, které se obchodem s emisemi zabývají."

Strach z veřejné soutěže

V první reakci dokonce obvinil Mikloše ze lži, protože, jak tvrdil, Česko ani Ukrajina své kvóty neprodaly. Navíc prý nemají ani mechanismy, aby získaly takovou cenu, o jaké opozice hovoří.

Obrátil, až když prodej český resort slovenským médiím potvrdil. Postoupení kvót dané firmě bylo podle Chrbeta nejvýhodnějším řešením, protože ceny mohly klesnout, pokud by volný prodej nabídlo například Rusko. Veřejnou soutěž ministr kategoricky odmítl.

"Mikloš, který tvrdí, že ministerstvo porušilo zákon, lže. Resort je oprávněný odprodat přebytečné kvóty i bez tendru. I bez nějakého výběrového řízení," tvrdil. Podle něho je soutěž zbytečná, protože zájemci se hlásí sami, když se informace o prodeji "dostane do éteru". Sám prý jednal nejméně s deseti - washingtonská firma předložila prý nejvýhodnější nabídku. Údajně také nejlépe splňovala kritéria a požadavky Kjótského protokolu.

AUTOR: Renata Havranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

/Od naší zpravodajky v Bratislavě/

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů