Čtvrtek, 25. dubna 2024

Karlovarský kraj a klastr ENWIWA vytváří systém v odpadech

Karlovarský kraj a klastr ENWIWA vytváří systém v odpadech

Na unikátní formě spolupráce se mezi sebou dohodly Karlovarský kraj a klastr ENWIWA v oblasti odpadového hospodářství. Jejím hlavním cílem je vytvoření a podpora optimálního fungování integrovaného systému nakládání s odpady v Karlovarském kraji. Partnerství Karlovarského kraje a klastru ENWIWA bylo deklarováno slavnostním podpisem smlouvy o spolupráci v pondělí 20. dubna v Karlových Varech za účasti hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného, radního Jaroslava Bradáče a zástupců představenstva klastru ENWIWA. „Vítám spolupráci s klastrem ENWIWA co se týče nového systému nakládání s odpady, jehož součástí bude i osvěta o nakládání s odpady na obcích a ve školách,“ uvedl hejtman.

Klastr ENWIWA byl založen v loňském roce jako oborové seskupení v oblasti odpadového hospodářství právě s cílem pomoci vytvořit v Karlovarském kraji integrovaný systém nakládání s odpady. Klastr je složen ze zástupců měst a obcí (Svazek obcí EKOODPADY), výzkumných a vzdělávacích institucí, hospodářské komory, významných regionálních, recyklačních a skládkových firem a dalších subjektů.

Spolupráce Karlovarského kraje a klastru ENWIWA by měla napomoci řešit problematické oblasti odpadů v kraji, např. sběr a využití bioodpadu, černé skládky atd. Větší zapojení měst a obcí do integrovaného systému by pak pro jejich občany mělo znamenat co nejnižší navyšování nákladů za odpad v dalších letech. Kraj by také s klastrem ENWIWA chtěl zajistit pro občany lepší propagaci ekologického přístupu nakládání s odpady a podpořit výzkum, vývoj a inovace v tomto odvětví v Karlovarském kraji. „Karlovarský kraj společně s klastrem připravuje zadání koncesní studie, která řeší nakládání s komunálním odpadem v kraji,“ vysvětlil radní Jaroslav Bradáč.

„Smlouvou deklarovaná spolupráce kraje, obcí a klastru ENWIWA v odpadovém hospodářství je jedinečná nejen v České republice, ale také na evropské úrovni“, zdůraznil předseda představenstva klastru ENWIWA Ing. Rudolf Borýsek. „Ambicí klastru ENWIWA není realizovat investiční záměry, ale spíše odborně pomoci kraji, obcím a podnikatelským subjektům s jejich problémy v oblasti odpadů“, konstatoval místopředseda představenstva Ing. Zdeněk Bučko. 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů