Pátek, 29. března 2024

Start ekoshow ve Slavkově na Den Země

Start ekoshow ve Slavkově na Den Země

Při příležitosti Dne Země, který připadá na 22. dubna, odstartovala ve Slavkově u Brna společnost ELEKTROWIN rozsáhlý projekt pod názvem „Zatočte s elektroodpadem“.  ELEKTROWIN, jenž se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení a ekologickou recyklací, připravil interaktivní ekoshow, která v průběhu příštích měsíců navštíví 80 měst po celé České republice.  V Jihomoravském kraji bude akce probíhat až do 7. května v jedenácti městech (Slavkov u Brna, Vyškov, Blansko, Boskovice, Ivančice, Moravský Krumlov, Znojmo, Mikulov, Hodonín, Bzenec a Kyjov).

„Tato rozsáhlá kampaň, spojená se soutěží měst, má upozornit na rostoucí množství vysloužilých elektrospotřebičů a motivovat veřejnost, aby je nevyhazovala na skládky, ale odevzdávala k recyklaci. Každá ze zastávek zahrnuje komunikaci se školami a komunikaci se širokou veřejností,“ uvedl Robin Zahradník z pořádající agentury ArkAdiA. Cílem je zvyšovat ekologické povědomí lidí o zpětném odběru v duchu motta společnosti ELEKTROWIN „Životní prostředí – náš společný zájem“. Obyvatelé každého z osmi desítek  měst mají jedinečnou možnost podpořit své město a zapojit se aktivně do soutěže odevzdáním vysloužilého spotřebiče. Současně se dozvědí, jaký osud čeká jejich starou ledničku, pračku, fén atd. Každý, kdo na místě odevzdá vysloužilý elektrospotřebič, získá navíc zajímavou odměnu. Připravena je také zábavná show spojená s losováním lákavých cen.

„Kolektivní systém provozovaný společností ELEKTROWIN a.s. dosáhl v roce 2008 významného úspěchu a díky dalšímu 40 % meziročnímu nárůstu zpětného odběru zajistil, že se 21 200 tun elektrozařízení nestalo součástí komunálního odpadu. Tím, jako největší kolektivní systém, společnost přispěla více než 50% podílem na dosažení daného ČR směrnicí EU. Tento cíl ukládá členským státům zajistit z domácností zpětný odběr a recyklaci nejméně čtyři kilogramů elektrošrotu na osobu a rok. Zároveň ELEKTROWIN  svým nejvýznamnějším partnerům v oblasti zpětného odběru – obcím a městům – ušetřil v roce 2008 více než 200 mil. Kč, celkem od roku 2005 již 540 mil. Kč. Od počátku realizace zpětného odběru sice převažují mezi zpětně odebíranými spotřebiči chladničky, ale i systém zpětného odběru ostatních komodit vykazuje výrazné meziroční nárůsty,“ řekl generální ředitel ELEKTROWIN a.s. Ing. Roman Tvrzník.  Podle něho pro zpětný odběr především velkých domácích elektrozařízení je důležitým mezníkem novela zákona o odpadech a související vyhláška MŽP č. 478/2008 Sb. Jednak v části týkající se zpětného odběru zásadně řeší problematiku kompletnosti elektrozařízení, jednak zakazuje výkup částí elektrických a elektronických zařízení, a neumožňuje tak nadále rozebírání zařízení neoprávněnými osobami, vyjímání materiálově zajímavých částí a jejich zpeněžování ve výkupnách surovin.

Toto opatření jde ruku v ruce s finanční podporou zpětného odběru obcím, respektive provozovatelům sběrných míst. ELEKTROWIN se intenzivně zaměřil i na další rozvoj zpětného odběru v obcích bez sběrného dvora a připravili jsme pro ně nový projekt Putující kontejner. Abychom zvyšovali objem zpětného odběru elektrospotřebičů, budeme pokračovat v osvědčené cestě. Tedy v dalším informování a zvyšování povědomí občanů o problematice zpětného odběru a zapojování dalších sběrných míst, budeme i nadále intenzivně spolupracovat s městy a obcemi,“ dodal generální ředitel.  

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů