Pátek, 19. dubna 2024

Principy ochrany před povodněmi ve světě

Principy ochrany před povodněmi ve světě
Nedílnou součástí Stavebních veletrhů Brno jsou tradiční praktické ukázky ochrany proti povodním v bazénu před pavilonem Z. Ochrana před povodněmi stále nabývá na významu a zůstává středem pozornosti odborníků z celého světa. Není náhodou, že ústředním tématem projektu pro rok 2009 jsou "Principy ochrany budov ve světě". V rámci tohoto tématu zde budou například němečtí experti přednášet ochranu Galerie v Drážďanech. Tento model je aplikovatelný pro budovu Senátu v Praze.

Ukázky se odehrávají ve speciálním bazénu o rozměrech 24x63 metrů. "Bazén takovýchto parametrů umožňuje prezentaci prakticky všech dosud známých technologií používaných při boji s povodněmi," uvedl Jan Papež, prezident České protipovodňové asociace (ČPPA). Tento evropsky unikátní projekt je vlastně informačním a školicím centrem nejen pro zástupce státní správy a samosprávy, ale také pro majitele nemovitostí v rizikových centrech poblíž velkých vodních toků. Hlavním partnerem akce je opět ministerstvo životního prostředí, které bude prezentovat výsledky ochrany před povodněmi ČR.

Speciální ukázky v bazénu názorně předvedou rozliv v nivě a ve městě, do programu je zařazena také simulace příčinné srážky. "Dokážeme do minuty napustit 400 kubíků vody s takovou razancí, že umíme předvést například bleskovou povodeň. V bazénu lze simulovat horší podmínky, než může způsobit velká voda v přírodě, což není nikde ve světě k vidění," konstatoval prezident. V expozici ČPPA se bude též prezentovat hlásná a předpovědní povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu i různé ochrany rodinného domu, jeho garáže, sklepa atd.

Do konce roku 2012 je na protipovodňová opatření připraveno zhruba 14 miliard korun. Deset miliard bude směřovat na poldry a protipovodňová opatření většího rozsahu. Čtyři miliardy pak budou investovány do odbahňování rybníků a menší projekty spíše lokálního významu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů