Úterý, 19. března 2024

Europoslanci schválili zelené budovy: menší účty, méně ruského plynu, nižší exhalace

Europoslanci schválili zelené budovy: menší účty, méně ruského plynu, nižší exhalace

Nový ministr průmyslu a obchodu by měl zařadit mezi priority českého předsednictví urychlené schválení nové legislativy, která mnoha rodinám ušetří tisíce korun ročně, srazí dovoz zemního plynu z Ruska i exhalace skleníkových plynů. Ekologické organizace tak komentovaly dnešní hlasování Evropského parlamentu.

 

Europoslanci výraznou většinou hlasů schválili přepracování takzvané směrnice o energetické náročnosti budov (Energy Performance of Buildings Directive). Všechny nové domy nebo opravy už stojících budov mají být dobře zateplené, takže domácnosti ušetří velkou část peněz na vytápění.

 

Navíc počínaje rokem 2019 všechny nové domy mají vyrobit pomocí solárních panelů, kogeneračních jednotek na bioplyn a podobných zařízení stejné množství energie, jaké samy spotřebují. Takzvaný nulový standard srazí závislost unie na dovozu plynu.

 

Hnutí DUHA, Zelený kruh a Veronica chtějí, aby české předsednictví předložilo na červnové radě ministrů průmyslu EU návrh europoslanců ke schválení.

 

Budovy – hlavně jejich vytápění – představují zhruba 40 procent spotřeby energie i exhalací oxidu uhličitého v EU.

 

Možnosti zateplování českých domů jsou pětapůlkrát větší než množství energie, kterou by dodávalo kontroverzní rozšiřování uhelných dolů na Mostecku a bourání sousedních obcí.

 

Pačesova komise spočetla, že pokud Česká republika využije všech příležitostí k zateplení budov a vytápění zelenou energií, nebude potřebovat k topení žádný dovážený plyn ani žádné uhlí [1]. Ekonomicky rentabilní opatření k vylepšení energetické bilance budov mohou už do roku 2020 ušetřit ekvivalent tří čtvrtin dovozu zemního plynu z Ruska do EU.

 

Parlament také navrhl, aby EU přesměrovala peníze z evropských fondů do zateplování domů a podobných projektů a vytvořila k tomu speciální fond. Poslanci se také požadují snížení DPH na izolační materiály i další výrobky, které vylepšují energetickou efektivnost budov.

 

Přepracování směrnice se nyní bude věnovat Rada EU. Nový ministr průmyslu a obchodu by měl jednoznačně zařadit směrnici o budovách mezi své předsednické priority. Každý odklad schválení přepracované směrnice znamená zbytečné účty za teplo pro české i další domácnosti, zbytečný dovoz plynu z Ruska a zbytečné exhalace skleníkových plynů.

 

Informační list ekologických organizací o změně směrnice:

www.hnutiduha.cz

 

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl:

„Nenápadná směrnice je ve skutečnosti deklarací nezávislosti na ruském plynu. Českým rodinám, které bydlí v nových nebo opravovaných domech, každoročně ušetří tisíce korun za vytápění. Nový ministr průmyslu by měl na červnové ministerské radě EU návrh europoslanců předložit ke schválení. Velké debaty třeba o rozšiřování uhelných dolů vedle možností, které nabízí zateplování domů, vypadají skoro jako poznámka pod čarou.

 

Yvonna Gaillyová z Ekologického institutu Veronica řekla:

„Velkým přínosem je i to, že energeticky skvělé opravy a stavby se nedějí ‘kdesi v centru’, ale ve všech obcích a městech. Přinesou sebou místní  zaměstnanost  v zelených odvětvích, kterými zateplování staveb i instalace obnovitelných zdrojů beze sporu jsou.  K výzvě vládě a českému předsednictví  patří rovněž výzva radnicím, aby se jejich  budovy staly příkladem hodným následování i součástí jejich komunální politiky na ochranu klimatu.  I to je ostatně obsahem Směrnice. “

 

Ondřej Rut ze Zeleného kruhu řekl:

„Tolik diskutovaný český program Zelená úsporám je pouze jedním z prvních kroků, které je třeba udělat pro podporu zelených budov, které budou komfortnější a levnější na provoz. Renovace a stavba nových energeticky soběstačných budov je obrovský úkol pro příští desetiletí. Evropský parlament udělal krok správným směrem a navrhl dobrý legislativní rámec pro další nezbytné kroky.“

 

 

Kontakt
Yvonna Gaillyová, Veronica, telefon 777 323 792, email yvonna.gailly@veronica.cz

Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Ondřej Rut, telefon 737 431 945, email ondrej.rut@zelenykruh.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů