Pátek, 29. března 2024

Obce mají miliony na sběrné dvory

Obce mají miliony na sběrné dvory

Břeclavsko - Deset obcí Břeclavska jásá. Do měsíce v nich začnou vyrůstat nové sběrné dvory v celkové hodnotě sedmdesát milionů korun.

V Přítlukách funguje menší sběrné místo. Není však patřičně vybavené. V důsledku toho někteří lidé vyhazují větve, révoví či dokonce starý nábytek do škarp. Přítrž takovému jednání má učinit vybudování nového sběrného dvora, na nějž Přítlučtí získali kolem tří milionů korun. Spousta získaných milionů z operačního programu životního prostředí vyřeší stejný odpadový problém dalším devíti obcím Břeclavska. Sběrné dvory mají být hotové do konce letošního roku.

„Máme jen takový základní sběrný dvůr. Někteří lidé jsou nepoučitelní a odpad nechávali jinde. Dovolili jsme, že ke dvoru mohou vozit větve či révoví z vinohradu. Hasiči to pak při cvičení popálili. Vždycky se ale mezi tím objevil nějaký gauč, křeslo nebo molitan. To už byl problém,“ vylíčil přítlucký starosta Ludvík Stanislav. Občas se i stalo, že hromadu všeho možného někdo z kolemjdoucích zapálil. Lidé si pak chodili na radnici stěžovat na hustý dým a zápach, který se z místa linul.

Rozhodnutí o rozšíření a modernizaci sběrného dvora proto bylo na místě. „Budou v něm kontejnery, kde lidi vyvezou zvlášť molitan, dřevo a podobně. Sloužit bude i drtička na větve. Vzniklé odštěpky se dají použít na různé věci, třeba do předzahrádek,“ vyzdvihl starosta Přítluk další výhodu nového sběrného dvora.

Stejnou radost ze zisku peněz na vybudování sběrných dvorů, popřípadě jejich dovybavení, mají v Hruškách, Lanžhotě, Moravské Nové Vsi, Moravském Žižkově, Velkých Pavlovicích, Vrbici, Zaječí, Podivíně a Rakvicích. Tam všude uspěli, společně coby svazek obcí Čistý jihovýchod, v první dotační výzvě.

K zisku šestašedesáti milionů korun na společný projekt z operačního programu životního prostředí přibyly bezmála čtyři miliony ze Státního fondu životního prostředí. A na výstavbu sběrných dvorů mohou obce obdržet další peníze od Jihomoravského kraje, pokud o ně zažádají.

Svazek Čistý jihovýchod, který sdružuje jednadvacet obcí od Hustopečí až po Valtice, si připsal úspěch i v další dotační výzvě. Žádost o peníze podaly Valtice, Starovičky, Horní Bojanovice a Nikolčice. Celkem na sběrné dvory získaly devětadvacet milionů korun.

Ne všude volili společnou žádost. Třeba v Hlohovci šli samostatnou cestou. Byť měli snad nejdražší projekt na sběrný dvůr v regionu – na osmnáct milionů korun –, úspěch se dostavil. Dostali na něj bezmála šestnáct milionů. „Budou v něm kontejnery na veškerý separovaný odpad. Likvidační jednotku v budoucnu využijeme i na bioodpad,“ mne si ruce hlohovecká starostka Jana Vlková.

„V poslední výzvě uspěla i společnost Hantály. Zažádala si o peníze na pořízení recyklační linky na stavební suť, která bude sloužit všem akcionářům, to znamená třiatřiceti obcím,“ poznamenala starostka Moravské Nové Vsi Jana Krutáková. Obce Čistého jihovýchodu už podle jejích slov připravují třetí etapu. Zamýšlí se – v návaznosti na to, že je v budoucnu čeká třídění bioodpadu – co s kompostárnami.

Zdroj: www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů