Sobota, 20. dubna 2024

Premiéra nízkoenergetického domu v EDENU

Premiéra nízkoenergetického domu v EDENU
Evropskou premiéru nového vzorového domu TOP LINE 140 zažil areál vzorových domů EDEN 3000 první den Stavebních veletrhů Brno 2009. Prezentovala ho firma HAAS Fertigbau spol. s r. o., která jako první před jedenácti lety postavila v Edenu první objekt.

"V současnosti je složitá situace, ale stavebnictví jede dál. Investice do nemovitostí jsou stále jedny z nejlepších. Musí se však dělat uváženě a s rozmyslem. Naše firma se zabývá především dřevostavbami. Je vidět, že i Češi chtějí dřevěná obydlí. Ještě před několika málo lety tvořily tyto stavby pouhá dvě procenta, v současnosti už je to šest procent," řekl Petr Zuk ze jmenované společnosti.

Například v Rakousku dřevostavby tvoří 37 procent objektů z celkového počtu budov, v Německu pak kolem 17 procent. Přitom v této zemi to bylo před čtyřmi lety pět procent, takže vývoj v dřevostavbách je jednoznačný. Samozřejmě největší zastoupení dřevěných budov je ve Skandinávii. "Nejedná se jen o to, že dřevostavba je rychle postavená, a tudíž lidé mohou rychle bydlet. Nejdůležitější jsou parametry a vlastnosti těchto domů. Dotační tituly, které byly minulý týden prezentovány, preferují právě tyto domy s nízkou energetickou spotřebou," pokračoval Zuk. Dodal, že dřevostavby mohou získat dotační tituly, které vyhlásilo ministerstvo životního prostředí, neboť tento objekt čerpá energii pouze z fotovoltaických článů, tedy ze slunce.

Firma Haas Fertigbau byla založena v roce 1918, rozhodně tedy nepatří k nováčkům v navrhování dřevostaveb. V ČR například realizovala řadu zemědělských a průmyslových objektů, ale též tribunu fotbalového stadionu, která svému účelu sloužila desítky let. V současnosti ročně produkuje kolem 150 rodinných dřevěných domů v Česku a připravuje další dva vzorové domy. Její investice směřují do pozemků u Mladé Boleslavi, kde postupně vystaví nové objekty. "Jedním z našich klientů je například Jan Železný, kterému jsme postavili dům na klíč. Celý objekt stojí kolem 2,6 milionu korun, jeho cena se však o milion korun navýšila, neboť tehdy ještě nefungoval systém dotací. Člověk by měl podle pravidel dostat na výstavbu tohoto objektu peníze v řádu několika stovek tisíc," vysvětlil Zuk.

Lidé mohou získat podrobné informace o dřevěných stavbách ve středisku EDEN.

Řada TOP LINE domů je individuální a rozsáhlá, klientům šitá přímo na míru. Objevují se v ní zajímavá architektonická řešení, ve kterých se prolínají různé styly a tvary. Zákazník v objektech nalezne nepřeberné množství detailů, vikýřů, balkonů, oken, střešních konstrukcí apod. Domy jsou charakteristické nejen svým logickým vnitřním uspořádáním, ale i inteligentně zaintegrovanými klidovými zónami. Jde především o zimní zahrady a terasy, které poskytují příjemná zákoutí k práci i odpočinku. V tomto stylu nechybějí ani rozsáhlé stavby, jež mohou sloužit nejen ke komfortnímu bydlení, ale též jako sídlo firmy či ke komerčním účelům.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů