Pátek, 29. března 2024

Nejenom popeláři

Nejenom popeláři
Marius Pedersen chce vyčistit Česko od ekologických zátěží.

Firma Marius Pedersen přijela na výběrové řízení McDonaldu v autě na pohon z přepáleného oleje, což jí zajistilo vítězství. Fastfoodová síť v Česku hledala firmu, která se ekologicky postará o její odpad.
Na výběr likvidátora použitého tuku a obalů v Česku dohlížel i zástupce impéria, který přijel z USA. Pod jakým tlakem ekologických aktivistů je McDonald's, je známo.
"V českých podmínkách to bylo poprvé, kdy klientovi nezáleželo na ceně, ale na procentu recyklace," říká obchodní ředitel firmy Pavel Borůvka. Pro McDonald's, jak dodává, pracují už devět let. Marius Pedersen působí v Česku od roku 1991. Sídlí v Dánsku, ale majoritním vlastníkem je se 65 procenty francouzská Veolia. Jen 35 procent drží Dánové.
Loňský obrat firmy v Česku dosáhl 3,87 miliardy korun. Asi z poloviny se na něm podílí komunální odpad. Firma má v Česku šestnáct skládek a provozuje také zařízení na úpravu a zneškodnění nebezpečných odpadů a třídící a recyklační linky.
"V českých městech a vesnicích máme 40 tisíc zákazníků," přibližuje Borůvka. Pro Policii ČR firma zajišťuje skartaci spisů. Likvidace dokumentů vždy probíhá pod osobním dozorem policistů.

Zakázka snů
Zmapování aktivit firmy v Česku je nezbytné k pochopení, jaký projekt se nyní ocitl v hledáčku jejích zájmů. Je jedním z uchazečů, kteří se v únoru přihlásili do výběrového řízení označeného médii zakázkou století.
Jde o sanaci ekologických zátěží ve firmách privatizovaných v 90. letech. Za likvidaci odpadů v průmyslových areálech se tehdy zaručil stát. Nevypořádané závazky odhadlo ministerstvo financí na 114 miliard korun.
"Tak velkou zakázku jsme neměli ani v Dánsku. Ale francouzská Veolia je na podobné kontrakty zvyklá," uvedl předseda představenstva Marius Pedersen pro ČR a Dánsko Junge Andersen.
Na výběrové řízení přijeli zástupci firmy dvěma auty, která vezla pět tisíc stran dokumentace. Ta má úřad přesvědčit, že firma je schopná zakázku splnit. Do druhého kola přiveze jen obálku. V ní bude cena, za kterou je schopná ji uskutečnit. Ministerstvo financí uvedlo, že vítězem bude firma, která ve finále nabídne nejnižší cenu. V prvním kole rozhodnou reference uchazečů.
"V letech 1997 až 2005 jsme zlikvidovali staré ekologické zátěže ve Škodě Plzeň za 4,2 miliardy korun," upřesňuje zkušenosti generální ředitel Marius Pedersen ČR Miroslav Kvapil. Firma má za sebou přes 50 projektů sanací v ČR. Poradila si s ekologickou likvidací skládky ČEZ v Letohradě i se skládkou Olšanských papíren v závodě Jindřichov. Budou reference ministerstvu stačit?

Zisk nejméně sedm miliard
Jisté je, že částka 114 miliard korun je jen orientační. Skutečnou představu o rozsahu prací uchazeči nemají. Sanace se týkají 370 lokalit, detailnější informace dostanou až výherci z prvního kola soutěže.
"Představu o ceně si lze udělat až ze smluv mezi státem a nabyvateli privatizovaných firem. Ty neznáme, jsou tajné," vysvětluje Kvapil. Obvyklá míra zisku při sanacích se prý pohybuje kolem sedmi až dvanácti procent. Vítěz státní zakázky by tak mohl vydělat sedm až dvanáct miliard korun při předpokládaných nákladech asi sto miliard.
Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob uvedl, že stát vítězi uhradí 114 miliard, i kdyby práce stály více. Faktury proplatí zpětně za odvedenou práci. Na kvalitu dohlédne Česká inspekce životního prostředí.

AUTOR: Alice Olbrichová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů