Pátek, 26. dubna 2024

Cesta do čisté budoucnosti

Na začátku léta tohoto roku představí Mercedes-Benz Autobusy se svým Citarem FuelCELL Hybrid svůj první hybridní autobus na palivové články.
Cesta do čisté budoucnosti
V rámci globální iniciativy "Shaping Future Transportation" společnosti Daimler AG je tento nový městský linkový autobus dalším významným krokem na cestě k jízdě bez emisí a k úspoře zdrojů.

Daimler Buses kráčí po této cestě přímočaře: začala již v roce 1997 s výzkumným vozidlem NEBUS, prvním autobusem na světě s pohonem na palivové články. Poté cesta vedla přes autobus Citaro s pohonem na palivové články a Citarem G BlueTec Hybrid s dieselelektrickým hybridním pohonem až k novému hybridnímu autobusu roku 2009 - k Citaru FuelCELL Hybrid.

TESTOVÁNÍ FLOTILY AUTOBUSŮ

Citaro FuelCELL Hybrid není žádná futuristická studie, je to realita: Mercedes-Benz Autobusy bude autobus intenzivně testovat při praktickém nasazení v provozu na lince. Tento celoevropský rozsáhlý test budeme moci pozorovat v několika městech, podobně jako v letech 2003 až 2006 proběhlo úspěšné testování vozového parku CUTE v rámci Evropské unie. V rámci projektu CUTE, jeho pokračovateli - projektu HyFLEET:CUTE i dalších přidružených projektů se velice osvědčilo 36 autobusů Mercedes-Benz Citaro s pohonem na palivové články, které jsou provozovány ve dvanácti dopravních podnicích na třech kontinentech od roku 2003 až dodnes. Tyto autobusy ujely během 135 tis. provozních hodin více než 2 mil. km. Se svou disponibilitou mezi 90 až 95 % účinně dokládají způsobilost ekologického pohonu na palivové články pro praxi městských linkových autobusů.

VYZKOUŠENÉ KOMPONENTY

Nový Mercedes-Benz Citaro FuelCELL Hybrid navazuje na vynikající zkušenosti s 36 autobusy na palivové články. U projektu CUTE však byl v centru zájmu test způsobilosti pohonu na palivové články. Proto byl dieselový motor nahrazen pohonem na palivové články, aby byla zabezpečena maximální možná stabilita ve zbývající části vozidla. Na kompromisy, které jsou s tím spojeny, nemusí nové Citaro FuelCELL Hybrid přistupovat - jeho pohonná technika byla vyvinuta úplně nově a již využívá všechny podstatné prvky Citara G BlueTec Hybrid. K identickým komponentům obou vozidel patří například nápravy s elektrickými motory v nábojích kol, lithium-iontové akumulátory a elektricky poháněné veškeré vedlejší agregáty.

Základem Citara FuelCELL Hybrid je osvědčená stavebnice městského autobusu Mercedes-Benz Citaro. Pohonnou látku pro palivové články tvoří vodík. Díky hybridnímu pohonu s vybroušenou regulací spotřeba vodíku u hybridního autobusu Citaro FuelCELL Hybrid v porovnání s dosavadními autobusy na palivové články významně klesla. To představuje výhodu s ohledem na šetření zdrojů a na snižování emisí při výrobě vodíku.

Devizou Citara FuelCELL Hybrid je jeho ekologický provoz. Během jízdy nedochází k emisím škodlivin a jízda je téměř nehlučná. Díky tomu je vhodný především pro nasazení v městských centrech. Citaro FuelCELL Hybrid je již anoncovaný logický krok na cestě k veřejné dopravě bez emisí a díky tomu i důležitý stavební kámen pro mobilitu budoucnosti.

SPOLUPRÁCE PŘI VÝVOJI

Současně tento autobus podtrhává vůdčí roli společností Mercedes-Benz a Daimler Buses v oblasti technologií, zde konkrétně v oblasti pohonů vozidel. Inženýři přitom využívají při vývoji hybridního autobusu s pohonem na palivové články obrovské know-how koncernu. Systémy palivových článků jsou například identické se systémy F-CELL pro Mercedes-Benz třídy B, jejichž výroba v malých sériích bude zahájena ještě v tomto roce. I další komponenty se používají u obou typů vozidel a vývojáři si vzájemně předávají výsledky pokusných testů. Nový Mercedes-Benz Citaro FuelCELL Hybrid oslaví svou premiéru počátkem června na světovém kongresu dopravních podniků UITP ve Vídni.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů