Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Billboardy z kukuřice
Trendem mezi výrobci strojů a materiálů pro tvorbu outdoor reklamy se v poslední době stává důraz na šetrnost k životnímu prostředí. Společnost HP uvedla na trh technologii latexového tisku a pozadu nezůstal ani další z výrobců - firma Mutoh. Ta vyvinula inkousty, které jsou vyrobeny z kukuřice. Jsou ekologické, mají pěkné barvy a jeden nečekaný vedlejší efekt: voní jak stánek s cukrovinkami. Čeští zadavatelé jsou zatím k ekomateriálům zdrženliví, to se ale může změnit.

PepsiCo rozjela reklamní kampaň na podporu nové prémiové značky chipsů Red Sky. Animovaná reklama má upevnit pozici značky, která chipsy vyrábí ze 100% přírodních ingrediencí. Tvrdí se v ní také, že Red Sky jsou první chipsy balené v papíru, jenž nezatěžuje životní prostředí.

Studie americké GfK, provedená na 2 tis. respondentech, potvrdila, že zájem spotřebitelů o ekologický původ produktů kvůli stavu ekonomiky meziročně klesl, konkrétně o 14 %.

Společnost OTTO Office na projektové bázi začala spolupracovat s PR agenturou MediaTrust Communications. Prvním společným projektem je ekologicko - charitativní akce Sbírej-toner.cz, která byla spuštěna 16. dubna a potrvá až do konce října tohoto roku.

Česko bude v budoucnu potřebovat splavné Labe a ministerstva dopravy a životního prostředí by se proto měla dohodnout na podmínkách stavby jezu mezi Děčínem a hranicí s Německem. Na tiskové konferenci při své návštěvě to uvedla evropská koordinátorka pro vodní dopravu EU Karla Peijsová.
"Musí se najít kompenzační opatření, která vyrovnají dopady na životní prostředí. Obě ministerstva musí najít rovnováhu při řešení problému a realizaci vodního díla," dodala. Ministr dopravy Petr Bendl uvedl, že jeho resort chce hledat cestu k urychlené výstavbě. Podle něj je smůla, že se kvůli 40 hůře splavným kilometrům nemůže plně využívat 250 km kvalitních vodních cest ve vnitrozemí. V komentáři pro Právo napsal, že tento spor je střetem ekologů s ekology - ekologové brání využití ekologičtější dopravy...

Úspornou novinkou vozů z Nošovic je vypnutí a zapnutí motoru na semaforu bez klíčku. Praktickým vylepšením je systém "stop-and-go" firmy Bosch za 200 eur, kterým lze vybavit každý vůz s benzinovým pohonem, od podzimu i s pohonem naftovým. Systém šetří spotřebu paliva o sedm procent. Při zastavení, třeba před červenou na semaforu, motor vypne. Jak naskočí zelená, stačí jen přidat plyn a auto jede, není nutné znovu klíčkem startovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů