Pátek, 26. dubna 2024

Probouzející příroda přináší komplikace alergikům

Probouzející příroda přináší komplikace alergikům

Přeplněné ordinace hlásí v těchto dnech alergologové. Letos měli lidé alergičtí na pyly déle klid, pylová sezona začala později než v jiných letech, zato teď propukla naplno. Jak předcházet problémům, které s sebou alergie na pyly nese? Jde to samozřejmě dost obtížně, pokud alergik nechce strávit polovinu roku zavřený doma v pokoji. 

Nějaká preventivní opatření je ale možné dodržovat, míní alergoložka Lucie Schmiedová: "Například když je typické větrné a suché počasí, tak se snažit nevětrat a nesušit prádlo venku, aby se na něj nenachytaly alergeny. Dalším jednoduchým pravidlem je, že když přijdeme z venku, tak si vyčesat nebo umýt vlasy, oblečení svléknout a vytřepat na chodbě a převléknout se, abychom si alergeny nenosili domů."

Alergií na pyly a trávy prý trpí zhruba 15 procent populace. Pylová alergie sice ve většině případů život člověka neohrožuje, ale dokáže mu ho pěkně znepříjemnit. Lékaři radí, nenechte si příznaky alergie rozjet, nasaďte včas předepsané léky, možná u vás alergie nepropukne po celou sezonu.

"Má smysl sliznice připravit a začít brát léky v době, kdy se už hlásí zvýšený výskyt pacientova alergenu. Sliznice pak jsou připravené a nereagují tak překotně. V pozdější fázi už léčba tak nezabere, na sliznici se už projevují změny a cesta zpět trvá déle," doplnila alergoložka Lucie Schmiedová.

Alergie je, zjednodušeně, ale výstižně řečeno, škodlivá reakce imunitního systému člověka na neškodné látky v okolním prostředí. Mezi nejvýznamnější alergeny patří pyly a plísně, roztoči, ale také celá řada potravin. Lidí na něco alergických stále přibývá, přibývá také takzvaných alergenů, alergie se dnes neobjevují jen v dětském věku, jako tomu bylo dřív, ale poprvé mohou zaútočit třeba na šedesátníka, v posledních letech se hodně často objevují také takzvané zkřížené reakce.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů