Pátek, 26. dubna 2024

MŽP odmítlo předloženou dokumentaci EIA na záměr Letiště Vodochody

MŽP odmítlo předloženou dokumentaci EIA na záměr Letiště Vodochody
Na základě oznámení záměru Letiště Vodochody a.s. přeměnit stávající tovární letiště Aero Vodochody na mezinárodní komerční letiště s roční kapacitou 3,5 mil. cestujících zahájilo ministerstvo životní ho prostředí zjišťovací řízení o vlivu tohoto záměru na životní prostředí EIA. MŽP odmítlo dokumentaci, předloženou Letištěm Vodochody za dokumentaci vlivu záměru na životní prostředí a uložilo ji předkladateli nově zpracovat s důrazem na oblasti, které byly nejčastějšími předměty připomínek.

K podkladům EIA se vyjádřily například obce a města Bašť, Dolany, Dřínov, Klíčany, Kozomín, Kralupy n.Vlt., Líbezníce, Máslovice, Měšice, Mratín, Odolena Voda, Panenské Břežany, Postřižín, Úžice, Vodochody, Svazek obcí Dolní Povltaví a Zlončice. Dále se k záměru vyslovilo celkem dvacet občanských a zájmových sdružení a 725 negativně zaměřených podání veřejnosti. Ve svých sděleních se vyjádřily k záměru negativně a upozorňovaly na četné vady podkladových materiálů letištěm předložených, zejména na to, že se v něm nebere ohled na stávající míru zatížení regionu imisemi, hlukem a intenzitou pozemní dopravy. Podobné připomínky vznesly i správní úřady, jako odbory životního prostředí krajského úřadu a městských úřadů Kralupy n. Vlt. a Brandýsa n. L.-Staré Boleslavi, Krajská hygienická stanice, Česká inspekce životního prostředí a Ministerstvo dopravy. Dále byly podány i tři petice občanů dohromady s 1306 podpisy.

Na základě všech těchto vyjádření odmítlo ministerstvo životního prostředí uznat dokumentaci, předloženou Letištěm Vodochody za dokumentaci vlivu záměru na životní prostředí podle přílohy 4 zákona č. 100/2001 Sb. a uložilo ji předkladateli nově zpracovat s důrazem na oblasti, které byly nejčastějšími předměty připomínek.

Letiště Vodochody nyní musí předložit ke svému záměru novou dokumentaci o vlivu na životní prostředí a ta bude opět předána k veřejným připomínkám. Spolu s připomínkami bude tato dokumentace předmětem oponentního posudku, jehož zpracování zadá některé odborné instituci ministerstvo životního prostředí. Tento posudek bude opět předmětem veřejných připomínek. V případě nesouhlasných stanovisek k němu svolá ministerstvo veřejné projednání a teprve po něm vydá konečné stanovisko jako odborný podklad k dalšímu případnému jednání. Pokud by některým orgánem nebylo v dalším jednání respektováno, musí být zdůvodněno, proč se tak děje. Ve všech těchto případných dalších jednáních jsou obce nepominutelnými účastníky. "

Dokument "Závěr zjišťovacího řízení" je umístěn na stránkách MŽP

http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=MZP257

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů