Úterý, 23. dubna 2024

ÚSPORA NA PRVNÍM MÍSTĚ – dodatečné zateplování původních oken a dveří

Velký podíl na celkových tepelných ztrátách domů mají okna.
ÚSPORA NA PRVNÍM MÍSTĚ – dodatečné zateplování původních oken a dveří
Snížení ztrát tepla přes okna by proto mělo být jednou z priorit každého stavebníka, investora nebo majitele domu. Když uvážíme, že 70 - 80 % plochy okna tvoří prosklená část, pak se nabízí možnost vyměnit původní nevyhovující zasklení za kvalitní termoizolační dvojskla. Tímto můžeme ušetřit až 60 % tepla, které uniká okny, což je až 25 % celkových tepelných ztrát. Montáž skel je navíc výrazně levnější než výměna za okna nová.

Kromě toho tato výměna sníží hluk až o 30 % a také případné rosení oken.
Montáž je rychlá, bez bourání a následného úklidu a lze ji provést bez narušení provozu v místnostech. Není přitom nutná výměna vnitřních žaluzií nebo venkovních rolet, což znamená další úspory.

Technologie zateplování oken je ve výměně jednoduché tabulky za izolační dvojsklo. Toto dvojsklo je pomocí plastové lišty vloženo do venkovního křídla po vyjmutí staré tabulky skla a je přišroubováno po celém obvodu. Nic se nefrézuje, vnitřní sklo a celé dřevěné okno zůstává bez zásahu, čímž vzniká tzv. trojité zasklení. Pro zlepšení celkové izolace okna se montuje v případě potřeby těsnění mezi křídlo a rám a okapový plech na odvod vody.

Metoda zateplení se používá především u dřevěných oken zdvojených a špaletových, které jsou v dobrém stavu, nejsou příliš zkřížená nebo shnilá. Lze ji použít i do kovových rámů a konstrukcí. Podobnou formou se může vyřešit i problém s izolací luxfer.

V dnešní době se zabýváme nejen zateplováním starých dřevěných oken, ale i výměnou dvojskel, které již nevyhovují požadavkům normy a jsou použity v plastových, střešních či eurooknech. Tyto dvojskla se projevují nedostatečnou izolací a výskytem nadměrného rosení. Proto je možné vyměnit tabulku dvojskla za izolační dvojsklo lepších kvalit dle přání a požadavků zákazníka. Skla jsou s koeficientem prostupu od 1,4 W/m2K, až po 0,7 W/m2K. Tuto vynikající izolaci nám poskytne nejen trojsklo, ale i dvojsklo o síle 24 mm, které má v meziskelním prostoru napnutou speciální fólií, tzv. tepelné zrcadlo. Proto je možné i ve starších plastových oknech aplikovat dvojsklo s vlastnostmi trojskla.

Doporučujeme vyhledat takovou firmu, která se může prokázat certifikátem kvality ISO 9001, protože tak budete mít záruku, že dodané dvojskla a práce budou skutečně kvalitní. 

Firma zabývající se problematikou zateplování vám mimo jiné provede kontrolu vašich oken a zhodnotí, zda lze metodu uplatnit či nikoliv. V kladném případě vám poskytne zdarma a nezávazně zaměření s cenovou kalkulací přímo na místě. 

Článek poskytla firma Apis – zateplování oken, s. r. o.
www.zateplovanioken.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů