Pátek, 29. března 2024

Stavba spalovny na severu Moravy má šanci získat dotace z EU

Stavba spalovny na severu Moravy má šanci získat dotace z EU
Stavba první spalovny odpadu na severu Moravy, která si vyžádá zhruba pět miliard korun, má šanci získat dotaci z Evropské unie. Na ostravské konferenci ODPADY 21 to dnes řekla náměstkyně ministra životního prostředí v demisi Rut Bízková. Hlavní podmínkou je připravovaná změna národního plánu odpadového hospodářství, která by umožnila dotovat také projekty energetického využití odpadu.

Plán odpadového hospodářství ČR z roku 2003 doposud zakazuje veřejnou podporu výstavby spaloven. "Chceme najít způsob, jak z evropských prostředků podpořit i spalovny. Současné diskuze podle všeho povedou ke změně plánu, a to zřejmě během dvou měsíců," dodala Bízková.

Poté by o dotaci z Operačního programu Životní prostředí mohl požádat i Moravskoslezský kraj spolu s pěticí měst, která chtějí Krajské integrované centrum nakládání s odpady (KIC) postavit do roku 2015 v bývalém areálu dolu Barbora na Karvinsku. Doposud ministerstvo životního prostředí nesouhlasilo s tím, že by měl projekt získat osmatřicetiprocentní dotaci.

"Ze strany ministerstva to není náhlý obrat. Dlouho jsme diskutovali a teď nacházíme cestu k dohodě," vysvětlila náměstkyně. Podle ní se ministerstvo s krajem shodlo na tom, že je potřeba odpad nejprve třídit. "Pak je možné říci, že je dobře, aby součástí krajského systému nakládání s odpady byl i zdroj na jejich energetické využití," dodala Bízková.

Jestliže změna plánu odpadového hospodářství nastane, může kraj s pěti statutárními městy (Ostravou, Opavou, Karvinou, Frýdkem-Místkem a Havířovem) požádat o evropskou dotaci v podzimní výzvě. "Pokud budou mít všechna doporučení a povinné doklady, například právoplatné územní rozhodnutí, není důvod, aby podporu nedostaly," řekla ČTK náměstkyně.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák (ČSSD) řekl na konferenci, že společnost KIC Odpady, která projekt odpadového centra připravuje, chce mít územní rozhodnutí vydané v září či říjnu. "Je tu reálná šance na to, abychom se do podzimní výzvy ministerstva zapojili," řekl Novák.

KIC Odpady, jejímž stoprocentním akcionářem je zatím Moravskoslezský kraj, chce do června převést akcie na pětici měst. Ta by pak za projekt převzala zodpovědnost a kraj by zůstal jen "morální podporou," řekl ČTK již dříve vedoucí odboru životního prostředí na moravskoslezském hejtmanství Tomáš Kotyza. Část peněz na stavbu spalovny si chce společnost půjčit od Evropské investiční banky, u níž si už předjednala úvěr na padesátiprocentní krytí stavby.

Součástí odpadového centra bude kromě spalovny také sedm překládacích stanic a sběrných dvorů. Ve spalovně se energeticky využije téměř 200 000 tun směsného komunálního odpadu ročně.

Hana Halfarová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů