Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V neděli 26. dubna se po poledni vznítila skládka odpadů v Roučkovicích na Pelhřimovsku. Na místě zasahovalo deset jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.
Požár, který zasáhl plochu přibližně 50x150 metrů, likvidovali profesionální hasiči z Pacova a Pelhřimova společně s dobrovolnými hasiči z Pacova, Jetřichovce, Hořepníku, Lukavce, Košetic, Velké Chyšky, Nové Cerekve a Obrataně.
"Ze skládky se valil hustý černý dým, a proto hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. O situaci informovali zástupce odboru životního prostředí Městského úřadu v Pacově a Českáou inspekci životního prostředí. V obcích Velká Chyška a Hrádek doporučili hasiči obyvatelům nevětrat.
Ve čtyři hodiny odpoledne se hasičům podařilo požár zlikvidovat a jednotky postupně místo zásahu začaly opouštět," popsala událost Petra Musilová, tisková mluvčí HZS kraje Vysočina.
Podle informací hasičů se při požáru ani při zásahu nikdo nezranil.

Sto potápačov v rámci jarného upratovania Viedne čistilo vody Starého Dunaja. Zároveň tak otvorili viedenskú potápačskú sezónu, informovala tlačová agentúra APA.
Muži s plutvami vytiahli z vody aj kuriózne predmety - počítačové monitory, či sudy. Akcia viedenskej radnice s názvom "Viedeň upratuje" sa koná už po štvrtý raz.
Jarné upratovanie sa začalo 20. apríla a potrvá do 30. apríla. Organizátori počítajú s 9.000 dobrovoľníkmi, ktorým poskytnú ochranné rukavice, vesty a vrecia na smeti. Vlani sa zozbieralo 15 ton odpadu.

Ministerstvo spravedlnosti vstoupilo v minulém roce do projektu zpětného sběru elektroodpadu a získalo certifikát Zelená firma. Zařadilo se tak mezi subjekty, jimž není lhostejné životní prostředí a uvědomují si svoji zodpovědnost v tomto ohledu.
Hlavním cílem projektu Zelená firma je zabránit, aby elektroodpad končil na skládkách komunálního odpadu tím, že daný subjekt poskytne svým zaměstnancům možnost zbavit se svých vysloužilých elektrospotřebičů prostřednictvím sběrného boxu. Toto opatření výrazně přispívá k ochraně životního prostředí a přírodních zdrojů.

Spalovna bude vyrábět teplo i elektřinu
V Malešicích se staví teplárna, která využije komunální odpad
Na okraji areálu malešické spalovny se včera začala stavět nová technologická budova.
V ní se ukryje takzvaná kogenerační jednotka, která výrazně zvýší efekt ze spalování komunálního odpadu a současně sníží emise škodlivin ze spalovny.

V bulharské Sofii se o víkendu uskutečnil energetický summit, na němž USA prostřednictvím nového zmocněnce pro energetiku Morningstara snížily důležitost Unií plánovaného plynovodu Nabucco, jež prý neřeší problémy Evropy v otázce energetické bezpečnosti. USA naopak zaujaly smířlivější postoj vůči Rusku a jím chystanému projektu plynovodu South Stream. Minulá americká administrativa Nabucco podporovala, výhrady naopak měla vůči ruskému návrhu. Na závěr summitu se bulharský prezident Parvanov vyjádřil, že dohoda o South Stream bude podepsána, jakmile budou vyřešeny bulharsko-ruské neshody týkající se zejména lednového přerušení dodávek plynu ruským Gazpromem.

Evropský parlament ve středu schválil liberalizaci trhu s elektřinou a plynem v zemích Evropské unie. Ta spočívá mimo jiné v rozštěpení energetických společností, tedy v oddělení výroby od přenosové sítě. Jednotlivé země si ale budou moci rozhodnout, jak liberalizaci konkrétně provést. Podle europoslanců balíček posílí práva spotřebitelů zvýšením jejich práv v přístupu k informacím o různých zdrojích energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů