Pátek, 26. dubna 2024

Štát už nebude platiť hlukové mapy

Štát už nebude platiť hlukové mapy

Poslanci schválili novelu zákona o posudzovaní a kontrole hluku vo vonkajšom prostredí, ktorú navrhol minister zdravotníctva Richard Raši. Rezort sa novelou zbavuje financovania strategických hlukových máp zo svojej rozpočtovej kapitoly.

Mapy musia vypracovať aglomerácie nad 100 000 obyvateľov do polovice roka 2012 a každých päť rokov ich majú aktualizovať. Po novom peniaze na mapy majú od 1. augusta dávať samosprávy. Alexandrovi Slafkovskému z SDKÚ-DS neprešiel pozmeňujúci návrh, aby hlukové mapy naďalej platil štát.
 
Neuspel ani s tým, aby obciam a mestám platili prevádzkovatelia zdrojov hluku, infrazvuku a vibrácií, ak merania zistili prekročenie povolených hodnôt. Proti návrhu vystupujú Združenie miest a obcí Slovenska a Únia miest Slovenska, ktoré tvrdia, že nemajú dostatok financií. Ministerstvo v dôvodovej správe k novele napísalo, že na hlukové mapy tiež nemá financie a nie je štandardné, aby ich financoval z rezortného rozpočtu. 

Ak sa nezačnú mapy vypracovávať, hrozia nám pokuty od Európskej komisie, pretože nebudeme plniť prevzatú smernicu EÚ. Únia žiada, aby Slovensko vypracovalo hlukové mapy, z ktorých by bolo jasné, kde sa vyskytujú aké hladiny hluku. Pokiaľ by sa v niektorých oblastiach zistilo prekročenie medzinárodných noriem, mali by sa prijať opatrenia na zníženie hluku.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů