Středa, 24. dubna 2024

Šrotovné jen na vraky s technickou a pojistkou

Šrotovné jen na vraky s technickou a pojistkou

Stát chce zabránit podvodům při vyplácení šrotovného - Uvažuje se o tom, že nový vlastník by auto nemohl rok prodat, jinak šrotovné vrátí

Získat státní příspěvek na nové auto, takzvané šrotovné, nebude úplně jednoduché. Žadatel bude muset svou žádost doplnit mimo jiné dokladem o placení povinného ručení za staré auto, a to za celý uplynulý rok.

Na šrotovné budou mít tedy nárok jenom auta, se kterými se skutečně jezdí. Na nepojízdný vrak bez značky tedy nikdo šrotovné nedostane.

Stát totiž chce zabránit obchodům s vraky a vyplácení příspěvků na nejezdící nebo neexistující vozy. Ministerští úředníci proto vymysleli několik způsobů, jak podvodům zamezit.

Kromě dokladu o pojistce budou zájemci předkládat i ověřenou kopii technického průkazu, kde bude uvedeno, že auto vlastní déle než dva roky.

Stojí to v předběžném návrhu prováděcích předpisů zákona, který mají HN k dispozici. O zákonu budou v následujících týdnech hlasovat poslanci.

"Chceme, aby se šrotovné vztahovalo pouze na vozidla, která životnímu prostředí reálně škodila," říká Eduard Muřický, šéf odboru strategií a trendů z ministerstva průmyslu a obchodu.

V provozu alespoň rok

Pokud by se šrotovné zavádělo v listopadu, což je termín, o kterém se často mluví, musel by mít žadatel zaplacené pojistné od loňského listopadu. Takže ti, kdo by se teď rozhodli začít platit povinné ručení, aby dostali na podzim šrotovné, by to pravděpodobně nestihli - očekává se totiž rychlé vyčerpání peněz. Třeba na Slovensku přidělené miliardy došly za pět dní.

Ministerstvo chce do návrhu ještě dostat podmínku, že nový vlastník nesmí vůz prodat minimálně jeden rok. Pokud by to udělal, musel by celých třicet tisíc vrátit. "Je pravděpodobné, že i toto omezení v návrhu bude," potvrzuje Eduard Muřický.

V úvaze je i několik dalších omezení, například kauce nebo pokuta. Ty by měly zabránit, aby lidé zahlcovali úřady žádostmi o příspěvek, aniž by potom vrak sešrotovali a koupili si nové auto.

Podle všeho půjde spíše o pokutu, protože peníze žadatel vydá, až když příspěvek nevyužije, navíc je to administrativně snazší.

Zatím se neví, zda bude moci o státní příspěvek požádat i živnostník. Podle jedné z variant by jim šrotovné mělo být zapovězeno. Budou-li moci žádat i podnikatelé, nesměli by zároveň při nákupu auta uplatnit odpočet DPH.

Odstavená auta ze hry

Podle údajů Sdružení automobilového průmyslu (SAP) je v Česku asi 200 tisíc aut, za která povinné ručení nikdo neplatí, ale jinak by se na ně šrotovné mohlo vztahovat. "Mnohá z nich fakticky neexistují, protože je lidé neodhlásili z evidence," říká Antonín Šípek, ředitel SAP. Mohlo by to podle něj svádět k podvodům, kdy by si lidé požádali o příspěvek na auto, které vlastně neexistuje. Podmínkou má být sice doklad o sešrotování, ale i s tím se dá "obchodovat".

Vedoucí odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Josef Pokorný tvrdí, že podmínky zaplaceného povinného ručení by neměly být tak striktní. Stačilo by podle něj, aby auto bylo pojištěno nebo mělo platný technický průkaz například v posledních dvou letech, a ne nutně k datu žádosti.

"Autu například prošla technická kontrola, ale majitel se rozmýšlí, jestli má investovat do opravy, aby vozidlo prošlo u STK znovu, nebo zda má koupit nové auto," uvádí příklad.

AUTOR: Miroslava Jirsová
AUTOR: Marek Pokorný

AUTOR: Roman Šittner
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů