Sobota, 20. dubna 2024

Ekologičtí experti žádají odstranění "škodlivých" podpor

Ekologičtí experti žádají odstranění "škodlivých" podpor

Cílenější zdanění energetických výrobků a odstranění podpor škodlivých pro životní prostředí chce prosadit v evropské debatě o protikrizových opatřeních evropská nezisková organizace Green Budget Europe (GBE). Řídící výbor organizace minulý týden jednal v Praze o tržních nástrojích v politice životního prostředí v době hospodářské krize. Ke změně lze podle GBE využít připravovanou revizi směrnice o zdanění energetických produktů a přezkoumání rozpočtu EU.
Organizace připouští, že ekologické daně mohou představovat krátkodobou nebo střednědobou zátěž pro ekonomiku. Tvrdí ale, že jsou mnohem nižší než dlouholeté dopady nečinnosti. To by si Evropa měla podle mluvčího GBE Anselma Görrese uvědomit i v souvislosti s přípravami kodaňské konference, na které má v prosinci svět přijmout nové cíle snižování emisí skleníkových plynů. Bude prý na Evropě, nakolik o potřebě snižování emisí a hospodářských aspektech věci přesvědčí rozvojové země.

"Pevně věřím, že Evropská komise bezodkladně - nejpozději do konce tohoto roku - předloží plán reformy dotační politiky tak, aby byly odstraněny takzvané perverzní dotace, které mají značně nepříznivé účinky na životní prostředí a jsou jednoznačně dlouhodobě neudržitelné," uvedl Görres podle tiskové zprávy ministerstva životního prostředí.

GBE je celoevropská organizace, která podporuje užívání tržních nástrojů v politice životního prostředí jak v rámci EU, tak mimo unijní území. Založena byla loni v září v Bruselu, členy jsou politici, zástupci podnikatelského sektoru, nevládní a mezinárodní organizace a zástupci výzkumu. Ministr životního prostředí v demisi Martin Bursík je členem poradního výboru organizace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů