Úterý, 16. dubna 2024

Dohoda s Ruskem o rybolovu v Baltském moři

Dohoda s Ruskem o rybolovu v Baltském moři

Dohodu o spolupráci v oblasti rybolovu a zachování živých mořských zdrojů v Baltském moři podepsaly v úterý 28. dubna Evropské společenství a Ruská federace. Dohoda s účinností šest let má zajistit ekologický a ekonomicky udržitelný rybolov.

Dohoda s Ruskem o rybolovu v Baltském moři
Dohodu o spolupráci v oblasti rybolovu a zachování živých mořských zdrojů v Baltském moři podepsaly v úterý 28. dubna Evropské společenství a Ruská federace. Dohoda s účinností šest let má zajistit ekologický a ekonomicky udržitelný rybolov. Zároveň přispěje k přirozené obnově populace ryb a ochraně mořského dna před poškozováním rybářskými sítěmi. Roční obrat plynoucí z rybolovu se na straně Evropského společenství odhaduje na více než 500 milionů eur.

Ze Evropskou unii podepsali dohodu Milena Vicenová, stálá představitelka ČR při EU, a Joe Borg, komisař pro námořní záležitosti a rybolov. Za ruskou stranu pak dohodu podepsal Andrej Anatoljevič Krajnij (Андрей Анатольевич Крайний), vedoucí ruské Federální agentury pro rybolov.

„Je to základní kámen ochrany rybí populace v Baltském moři,“ uvedla Milena Vicenová. „Navíc, rybáři Evropské unie mohou lovit ve výlučné ekonomické zóně Ruska a naopak. Je zřejmé, že spolupráce se vyplácí oběma stranám a zároveň prospívá životnímu prostředí.“

Dohoda předpokládá stanovení technických opatření, kterými se například vymezí oblasti se zákazem rybolovu, omezí se počet dnů, kdy mohou být rybářské flotily na moři, či se definuje velikost ok sítí, aby nedošlo k odlovu ryb, které se nehodí na zpracování. Dohoda také ustavuje společný výbor, který bude dohlížet na její dodržování.

K podpisu došlo během Evropského veletrhu o mořských zdrojích (European Seafood Exhibition) pořádaném v Bruselu. Bruselský veletrh o mořských zdrojích se letos koná od 28. do 30. dubna za účasti vystavovatelů z více než 80 zemí.
 
 
kontakt: Tereza M. Dvořáčková, tisková mluvčí Ministerstva zemědělství ČR
pro předsednictví ČR v Radě EU 
tel.: +420 221 813 063, GSM: +420 737 213 030; e-mail: tereza.dvorackova@mze.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů