Pátek, 26. dubna 2024

O protihlukových vyhláškách zastupitelé už dlouho uvažují

O protihlukových vyhláškách zastupitelé už dlouho uvažují

Benešovsko - Každý se na protihlukovou vyhlášku dívá jinak. Někteří by ji uvítali, jiným hluk nevadí

Starostové na Benešovsku se přiklánějí k obecní protihlukové vyhlášce, ale shodují se, že z hlediska legislativy je to těžké.
„O nedělním klidu jsme uvažovali už hodně dávno. Ale hluk je velký pojem. Pro někoho to hluk je, pro někoho ne,“ uvedl místostarosta Vlašimi Karel Kroupa.
I v Týnci nad Sázavou už nad vyhláškou několik let uvažují. Ale názory zastupitelů a veřejnosti tam nejsou úplně jednotné.
„Měli jsme dokonce anketu na internetu, která dopadla mírně ve prospěch zákazů. Ale určitě by to za to stálo, protože to nedělní rušení je spoustě lidem protivné,“ uvedl Zdeněk Březina, starosta Týnce nad Sázavou.
Zastupitelé se shodují, že záleží pouze na občanech. Rádi by vyhlášku uvedli v platnost. Muselo by se ovšem vyskytnout více případů, kdy si lidé budou stěžovat.
„Já bych se přikláněl k nedělnímu odpolednímu zákazu. Kdyby se to alespoň podařilo na nějaké hodiny, aby člověk například nezačal sekat trávu v neděli přes oběd,“ řekl Zdeněk Březina.
Každý se na protihlukovou vyhlášku dívá jinak. Některým lidem hluk nevadí, jiní by ji uvítali. „Občas mě to štve. Nechápu, proč musí někdo sekat zrovna v neděli po obědě. Jako by to nepočkalo,“ uvedla Petra Mejzlíková z Vlašimi.
Těžko se ale dá zakázat, že zrovna v neděli se nesmí sekat. „Na druhou stranu je to v podstatě omezování osobní svobody,“ dodal Karel Kroupa.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů