Pátek, 19. dubna 2024

Politici ČSSD tvrdí: chceme chránit stromy. Budou tak hlasovat i jejich poslanci?

Politici ČSSD tvrdí: chceme chránit stromy. Budou tak hlasovat i jejich poslanci?

PRAHA – Přeje si ČSSD lepší ochranu stromů, nebo je spíše pro kácení? Dopátrat se jasné odpovědi není snadné; politici sociální demokracie vysílají protichůdné signály. Předseda Jiří Paroubek a hejtmani za ČSSD tvrdí, že chtějí zastavit kácení, které vyvolává v posledních letech odpor veřejnosti (1). Jenže poslanec za stejnou stranu Vlastimil Aubrecht (2) navrhuje, aby kácení napříště nemohla zakázat Česká inspekce životního prostředí. Z její statistiky ovšem vyplývá, že úředníci vydají každé druhé povolení ke kácení stromů protiprávně. A právě zásahy inspektorů umožnily v uplynulých letech zachránit stovky zdravých stromů. O novelizaci právní úpravy budou již tento týden hlasovat poslanci.

 

„Zarazilo nás, že právě poslanec ČSSD navrhuje paralyzovat Českou inspekci životního prostředí. Byli to totiž právě hejtmani za sociální demokracii i předseda této strany Jiří Paroubek, kdo nedávno přislíbili, že zastaví plošné kácení stromořadí v krajině,“ říká právní expert sdružení Arnika Lukáš Matějka. „Právě díky pravomocím inspektorů se často podaří zachránit zdravé a cenné stromy, když všechny ostatní prostředky selžou. Stromy potřebují jak silnější zákonnou ochranu, tak nezávislou inspekci. Praxe ukázala, že jedno bez druhého bohužel nestačí,“ vysvětlil Matějka.

 

„Dotčené ustanovení (§ 66 zákona č. 114/1992 Sb.) je jedním z nejsilnějších preventivních nástrojů ochrany přírody a krajiny. Podle něj je orgán ochrany přírody oprávněn stanovit fyzickým a právnickým osobám podmínky pro výkon činnosti, která by mohla způsobit nedovolenou změnu obecně nebo zvláště chráněných částí přírody, popřípadě takovou činnost zakázat. Rozhodnutím vydaným podle tohoto ustanovení lze omezit, popřípadě zakázat i činnost povolenou“, vysvětluje vedoucí právního odboru České inspekce životního prostředí JUDr. RNDr. Jitka Jelínková a dodává: „Navrhovanou změnou tohoto ustanovení by byla zásadně omezena kontrolní pravomoc Inspekce“ (3)

 

Aleje podél cest dnes paragrafy téměř vůbec nechrání. Silničáři nepotřebují k jejich pokácení povolení, stačí jim pouze oznámit záměr příslušnému odboru životního prostředí. V uplynulých třech letech tak padly stovky zdravých stromů po celé republice a česká krajina přišla na řadě míst o svůj typický ráz. Proto přišla Topolánkova vláda s návrhem novely zákona, který nyní leží v poslaneckých lavicích a čeká na projednání (4).

 

V minulosti například inspektoři takto zastavili pravomocně povolené kácení 52 lip tvořících oboustrannou alej v ulici Katusická v Praze-Kbelích. Ke kácení z údajného důvodu rekonstrukce ulice mělo dojít na základě povolení vydaného Úřadem městské části Praha 19. Znalecký posudek, dodatečně opatřený pražským magistrátem ale potvrdil, že kvůli rekonstrukci kácení vůbec není nutné. Česká inspekce životního prostředí kácení zastavila předběžným opatřením a pravomocné povolení ke kácení napadla podnětem k přezkoumání jeho zákonnosti. Ministerstvo životního prostředí se s názorem inspekce ztotožnilo, její rozhodnutí potvrdilo a vydané povolení ke kácení zrušilo (5).

 

„V situaci, kdy neustále roste tlak na městskou zeleň, ať už kvůli vzrůstajícímu automobilovému provozu nebo zájmům developerů, je kontrolní funkce Inspekce nezastupitelná. Její omezení by mohlo způsobit škody stejné či dokonce horší než dnes, protože platnost protiprávně vydaného povolení ke kácení stromů nebude mít kdo zastavit“, uvedla k tomu mluvčí Arniky Zora Kasiková. „Pokud to myslí ČSSD s ochranou stromořadí vážně, měli by její zástupci odmítnout návrh poslance Aubrechta a hlasovat pouze pro vládní návrh bez přílepků. Jinak sice sociální demokracie na jedné straně stromům pomůže, ale na druhé zas uškodí.,“ doplnila mluvčí.

 

Lepší legislativní ochranu zeleně požaduje také více než 27 tisíc lidí, kteří podpořili petici Zachraňme stromy, vyhlášenou sdružením Arnika, a petici iniciativy Naše stromy (6).

 

Poslanci budou o nové podobě zákona o ochraně přírody a krajiny hlasovat nejspíše již tuto středu, 6. května.

 

Zdroj: Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů