Pátek, 19. dubna 2024

Bursík chce ochránit klima před Klausem

Bursík chce ochránit klima před Klausem

Fischer s Klausem se zatím nedohodli, kdo bude řídit Evropskou radu - Dohoda na ochranu klimatu byla přitom jednou z priorit českého předsednictví

Do čela Evropské unie včera poprvé usedl prezident Václav Klaus. V Praze řídil summit EU-Japonsko a někteří čeští politici se už nyní obávají, aby v této roli nezůstal i pro červnové zasedání Evropské rady. Podle ministra životního prostředí v demisi Martina Bursíka by se tím mohlo zkomplikovat jednání o klíčovém dokumentu na ochranu klimatu. Bursík totiž pochybuje, že by ho mohl na jednání rady úspěšně prosadit právě Klaus, který odmítá například teorii o globálním oteplování. Jednání o dokumentu by pak chtěl Bursík přesunout až na dobu, kdy povedou unii Švédové.

Dvě varianty plánu

Japonsko se včera s EU dohodlo, že bude spolupracovat na přípravě dokumentu, který by nahradil takzvaný Kjótský protokol. Dohoda o snižování skleníkových emisí se má schvalovat na konci letošního roku v Kodani. "Ptalo se mě na to několik kolegů a je zřejmé, že existují určité nevyjasněné obavy partnerů v Evropské unii, že kdyby řídil Evropskou radu Václav Klaus, tak jeho extrémní názory na klimatickou změnu by mohly poškodit proces směřující k úspěšnému podpisu této mezinárodní smlouvy," řekl včera HN Bursík. Klaus i na včerejší tiskové konferenci k summitu unie s Japonskem nezapomněl zmínit, že nevěří v existenci globálního oteplování a už vůbec ne v to, že ho způsobuje člověk. Bursík se proto obává, že pokud by s podobnými názory Klaus vystupoval i na zasedání rady v Bruselu, zástupci členských zemí by se na přijetí dokumentu nemuseli shodnout. Chce proto připravit dvě varianty plánu, jak dohodě zajistit co nejsnazší cestu. "Opakovaně jsem žádal premiéra Fischera, aby jako budoucí šéf exekutivy důrazně uplatnil právo řídit Evropskou radu. Přislíbil mi, že bude tímto směrem působit," řekl HN Bursík. V tom případě je Bursík pro, aby se o dohodě jednalo ještě v době českého předsednictví. Jinak by to ale mělo být, pokud by se vedení rady ujal Klaus. "Pak bychom působili v tom smyslu, že ta agenda bude stažena z jednání Evropské rady a bude projednána pod švédským předsednictvím," řekl Bursík. Podle informací HN má tuto možnost se Švédy předjednanou.

Odsunutí klíčové priority

Dohoda na ochranu klimatu a její prosazení na červnové Evropské radě byla přitom jedna z klíčových priorit českého předsednictví. První návrh má být hotov koncem května. Jestli ho ale nakonec projedná Evropská rada pod českým vedením, záleží nyní na dohodě premiéra Fischera s Klausem.

Kodaňská dohoda by ale nemusela být jediným bodem, který by zbyl na Švédy. EU by se totiž měla v červnu v Bruselu také dohodnout s Irskem, jak napodruhé ratifikovat Lisabonskou smlouvu. V případě Klausova vedení by mohl být i tento záměr ohrožen. Také tento bod by se proto mohl přesunout až na švédské vedení.

"Takové hlasy jsem v Bruselu zaznamenal, ale není důvod stahovat kalhoty předem a přehazovat zodpovědnost na Švédy. Agenda summitu je daná a je na Fischerovi, aby si ji obhájil," řekl HN vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

AUTOR: Jana Sotonová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů