Čtvrtek, 28. března 2024

Nejekologičtějším autem je Volkswagen Passat na CNG

Nejekologičtějším autem je Volkswagen Passat na CNG

Hybridní Toyota Prius už není symbolem ekologického vozidla. Její místo zaujímá Volkswagen Passat 1.4 TSI EcoFuel, který tankuje zemní plyn. Podle autoklubů jde o nejčistší auto, které lze v Evropě koupit. Ekologicky přívětivý vůz je k mání i v tuzemských autosalonech. Jeho cena je 724 600 korun.
Rakouský a německý autoklub, které auta testují po stránce vlivu na životní prostředí a sestavují žebříček EcoTest, poprvé udělily testovanému vozu pět hvězdiček. Passat spalující zemní plyn (CNG) dostal 92 ze 100 možných bodů. V hodnocení škodlivých látek si zasloužil maximálních 50 bodů, nízká spotřeba paliva přidala 42 bodů.
EcoTesty autokluby zavedly v roce 2003, od té doby vyzkoušely 900 různých verzí nejprodávanějších aut. Podle svého tvrzení provádějí testování tak, aby co nejvíce odpovídalo měření reálnému provozu auta.
Nejlépe jsou v žebříčcích EcoTestu hodnocena auta, která se mohou pochlubit nízkou mírou škodlivých látek v kombinaci s nízkou spotřebou. V první disciplíně mívají navrch benzinové motory, ve spotřebě bodují diesely.
"Šest let čekáme na první pětihvězdičkové auto, na takové, které opravdu šetří přírodu. Nyní jsme ho našli," říká v komentáři k testu Steffan Kerbl z rakouského autoklubu ÖAMTC.
Passat 1.4 EcoFuel polyká zemní plyn. Nádrž na CNG pojme 21 kg paliva. Když dojde plyn, přepne se provoz na benzin, jehož nádrž čítá 31 litrů.
Podle autoklubů ujede passat 430 kilometrů na plyn a stejně dlouhou trasu zvládne na benzin. Znamená to, že při provozu na plyn konzumuje tento "čistý" vůz v průměru 4,9 kg paliva, což znamená 134 g/km CO2.
Díky tomu s náskokem uniká pronásledovatelům, ať je pohání naftový nebo benzinový motor. Passat EcoFuel má nízkou spotřebu srovnatelnou s diesely a nevypouští přitom škodlivé látky patřící k motorům na naftu.
Auta na zemní plyn se těší velké oblibě hlavně v Itálii. V provozu je v této zemi okolo půl milionu vozů na CNG, o doplnění paliva se stará více než 600 čerpacích stanic.
Šetrnost k životnímu prostředí oceňuje u vozů na plyn také italská vláda, která pro právě probíhající pobídku v podobě šrotovného přidala zvláštní bonus. Kdo se zbaví nejméně 10 let starého auta a pořídí si vůz na CNG, dostane od státu příspěvek až 3 500 eur. Díky tomu se rozběhl prodej aut na zemní plyn na Apeninském poloostrově na plné obrátky a jejich podíl na trhu dosáhl v posledních měsících 6 procent.
V Česku jsou v současné době v provozu dvě desítky plnicích stanic CNG. Podle údajů švýcarského autoklubu TCS jich Německo loni evidovalo 781 a Rakousko nebo Švýcarsko okolo stovky.

Zdroj: http://www.petrol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů