Pátek, 29. března 2024

Jak proběhlo Česko-Japonské sympozium?

V pondělí  4. května  2009 proběhlo v Hotelu Hilton Praha setkání zástupců České republiky s představiteli významných japonských společností
Jak proběhlo Česko-Japonské sympozium?

nabízejících nejmodernější environmentální technologie a technologie na snižování emisí pro boj s globální klimatickou změnou.

Setkání je další formou spolupráce mezi oběma stranami a navazuje na smlouvu o prodeji emisních povolenek ze 30.března letošního roku, jejíž výtěžek použije Ministerstvo životního prostředí na financování dotačního programu na podporu energetických úspor v českých domácnostech.

Sympozium otevřel úvodním slovem ministr životního prostředí Martin Bursík.

Za českou stranu dále vystoupili náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší Aleš Kuták, který představil program "Zelená úsporám v České republice" a Rut Bízková, náměstkyně ministra a ředitelka sekce ekonomiky a politiky životního prostředí.

Japonskou část pak osobně zahájil premiér Taro Aso krátkým proslovem, ve kterém označil současný stav světové ekonomiky ve vztahu k životnímu prostředí za příležitost ke změně k lepšímu. Boj proti globální klimatické změně vidí japonský premiér právě v moderních úsporných technologiích a to především v energetice. Jak velice zdvořile poznamenal, vhledem k tomu že máme s Japonci "společnou pracovitost, můžeme i společně budovat Smetanovu "Mou vlast".

Další prezentace patřily již zástupcům japonských společností. Představily se např. společnosti Tokyo Electric Power Company, Toshiba, Mitsubishi Electric Corp., Kyocera Corp. a další.

Vystoupil i zástupce japonské Organizace pro rozvoj nových energetických a průmyslových technologií (NEDO) Kazuaki Koizawa, která za japonskou stranu dohodla prodej 40 milionů emisních kreditů.

Oblasti, ve kterých se chtějí japonské společnosti u nás prosadit, jsou především úspory při výrobě elektrické energie a tepla, a to jak v domácnostech - např. palivové články na zemní plyn - tak i v (převážně uhelných) elektrárnách zvýšením jejich efektivity.

Země vycházejícího slunce nám, jak jinak, nabízí vyspělé fotovoltaické technologie, ale také tepelná čerpadla nebo maximálně efektivní využití větrné energie a s nimi související inteligentní rozvodné sítě. Většina společností má zkušenosti z mnoha výzkumných projektů, ale také z konkrétních aplikací těchto technologií v zahraničí včetně Evropy.

Firma Toshiba například představila zajímavý projekt decentralizovaného vytápění pomocí palivových článků na LPG s kogenerační jednotkou. Palivové články jsou umístěny přímo v domácnostech a řeší tak ztráty energie způsobené přenosovou sítí. Ačkoli zdrojem energie zůstává fosilní palivo, takováto úsporná řešení alespoň výrazně snižují jeho spotřebu. Tento typ palivových článků by měl být na trhu od letošního roku.

Mezi aktivity Toshiby patří také program na produkci vodíku za využití tepla při energetickém využití odpadu. Vodík se poté může využívat v malých palivových článcích pro domácnosti.

Japonská strana vyzdvihla nadstandartní potenciál našich výzkumných pracovišť a, jak bylo cítit ze všech prezentací, nahlíží na budoucí spolupráci v tomto odvětví velice optimisticky. Možná už následující měsíce ukážou, zda je tento optimizmus, pramenící jistě z velké části z programu Zelená úsporám, stále na místě a boom nových technologií bude u nás opravdu takový, jaký jej MŽP předpokládá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů