Čtvrtek, 28. března 2024

Expert ČSSD: Program Zelená úsporám je v rozporu s pravidly EU

Expert ČSSD: Program Zelená úsporám je v rozporu s pravidly EU

Program Zelená úsporám, jehož prostřednictvím bude v příštích čtyřech letech stát dotovat zateplování domů a výměnu topení, je prý v rozporu s evropskými pravidly. Na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě to řekl expert na bydlení ČSSD Ivan Přikryl. Podle ministerstva ale Přikryl a celá ČSSD mate veřejnost a vydává poplašné zprávy.
 
"V příslušném věstníku jsme program Zelená úspora nenalezli," řekl Přikryl. Vyzval odcházejícího ministra životního prostředí Martina Bursíka, aby doklad o notifikaci programu neprodleně zveřejnil. Povinnost notifikace u Evropské komise podle Přikryla platí pro každý program, který obsahuje veřejnou podporu, bez ohledu na to, zda jsou jeho zdrojem evropské nebo veřejné peníze, jako je tomu v tomto případě. Členská země unie nesmí poskytnout žádnou takovouto dotaci bez notifikace, uvedl.

"Notifikovat dotační program, který se vejde do 60 procent celkových nákladů, není třeba. Naše pravidla dovolují financovat z dotace nanejvýš polovinu celé investice. Už od srpna 2008 na to existuje generální výjimka platná pro všechny státy EU včetně Česka, tak ať pan Přikryl neděsí," řekl ČTK mluvčí ministerstva.

Přikryl současně varoval před důsledky případného rozporu s evropskými pravidly. Jako příklad uvedl porušení pravidel pronajímáním bytového fondu, které je podle něj přece jen podnikáním, nebo vyřazení některých technologií, což je porušením pravidla rovnosti. Hrozí prý tedy riziko, že by mohli příjemci dotaci vracet i s úroky. Toto nebezpečí podle Přikryla hrozí po dobu deseti let.

Stínový ministr životního prostředí ČSSD Petr Petržílek zopakoval výhrady ČSSD k programu Zelená úsporám z hlediska jeho údajné asociálnosti. Není to podle něj program pro středněpříjmové a nízkopříjmové domácnosti. Pokud ČSSD vyhraje letošní volby, pak prý změní jeho parametry tak, aby na něj dosáhli obyčejní lidé.

Jiní kritici programu tvrdí, že začal předčasně, aby zeleným, jejichž šéf Bursík ministerstvo vede, získal voliče v blížících se volbách. Nastartování projektu podle opozice nepředcházela dostatečná administrativní příprava.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů