Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pane ministře, dvojka to bude

Pane ministře, dvojka to bude

Hnutí DUHA kladně hodnotí působení odstupujícího ministra životního prostředí Martina Bursíka, který dnes bilancoval své osmadvacetiměsíční působení ve vládě Mirka Topolánka. I díky jeho práci bývá odcházející vláda označována za nejzelenější za posledních 12 let.

 

Za největší pozitiva Bursíkova úřadování ekologická organizace považuje několik počinů:

  • Program Zelená úsporám, jehož cílem je do roku 2012 zateplit v České republice velkou část domácností a vybavit je čistými zdroji tepla. Pro zateplování je už letos k dispozici 10 miliard korun.
  • Prosazení práva členských zemí EU omezovat dovoz zahraničního odpadu do spaloven. Importovaný odpad by značně narušil české odpadové hospodářství a obyvatele by zbytečně zatěžoval hluk a zplodiny z jeho dopravy.
  • Vládou opakovaně potvrzené územní limity těžby hnědého uhlí. Ohrožené obce, zejména Černice, Horní Jiřetín, ale i Litvínov, tak mají záruku, že nebudou zbourány. Uvolnil se tak prostor pro jejich vlastní rozvoj.
  • Uhájení 16% nejcennějších částí nedotčené přírody Národního parku Šumava v tzv. bezzásahovém režimu.

 

Poslanci mají nyní v rukou ještě jednu zásadní legislativní změnu – nový odpadový zákon. Do ministerského návrhu z dílny Martina Bursíka se Hnutí DUHA podařilo prosadit konkrétní opatření, které povedou ke snadnějšímu třídění pro domácnosti nebo ekonomicky zvýhodní využití odpadu před skládkováním.

 

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl:

„Pokud bychom hodnocení vzali v mírné nadsázce a Martin Bursík byl žákem Hnutí DUHA, dostal by za své působení na ministerstvu hezkou dvojku. Dvojku proto, že se nepodařilo dotáhnout některé závazky z programového prohlášení, třeba ekologickou daňovou reformu nebo zrušení omezené odpovědnosti jaderných elektráren. I přesto je výsledek práce za pouhých 28 měsíců docela impozantní.“

 

Kontakt:       Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA

telefon 777 308 113, 545 214 431, email petr.machalek@hnutiduha.cz

Vratislav Vozník, tiskový mluvčí

telefon 607 258 508, email vratislav.voznik@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů