Sobota, 20. dubna 2024

Fica rozčílil prodej emisí, odvolal ministra

Fica rozčílil prodej emisí, odvolal ministra

Ve slovenské vládě dochází k další změně. Tentokrát o funkci přišel ministr životního prostředí Ján Chrbet (SNS), který odmítl zveřejnit smlouvu o prodeji emisních kvót.

Resort prodal nedávno kvóty oxidu uhličitého neznámé americké firmě Interblue Group za 6,05 eura za tunu. Exministr financí Ivan Mikloš ho obvinil z netransparentního prodeje s tím, že Slovensko poskytlo emise o třetinu levněji než například Česko a přišlo tak o miliony eur. Opoziční poslanci žádali, aby byl obsah smlouvy zveřejněn, a naplánovali na tento týden na ministerstvu poslanecký průzkum.

Ministr Chrbet v pondělí večer oznámil, že sám nic řešit nebude a nechá celou záležitost posoudit vládě. Ta měla podle něho právě dnes rozhodnout, zda od smlouvy odstoupí či nikoliv. Tento alibistický krok natolik premiéra Roberta Fica rozčílil, že navrhl prezidentovi, aby ministra okamžitě odvolal.

"Nemám zájem, aby mi ve vládě seděli ministři z jakékoliv politické strany, kteří nejsou schopni unést zodpovědnost, kteří se vymlouvají na vládu a bezohledně ji zatahují do resortních věcí... Ministr zbaběle utekl od své odpovědnosti..." prohlásil kategoricky premiér Fico. Dodal, že lidi, kteří farizejsky přenášejí odpovědnost na kabinet, neumějí si stát za svým slovem, nepotřebuje. "Na co jsou mi takoví ministři? To je tu nemusím mít, to tu můžu mít nějaký sbor pověřenců."

Fico zdůraznil, že neodvolává ministra kvůli kontroverzní smlouvě, ale jen a jen proto, že politicky selhal. Pokud byl přesvědčen, že smlouva je dobrá pro stát, měl za ní stát a vyvrátit veškeré pochybnosti. A ne navrhovat kabinetu, aby ji zrušil. Premiér prohlásil, že si s překvapením přečetl přepis tiskové konference, kde Chrbet na jedné straně smlouvu obhajoval, na druhé straně navrhoval vládě její zrušení a ke všemu prohlásil, že bude hlasovat proti odstoupení od ní.

Od nového ministra Fico očekává, že odstraní veškeré pochybnosti, které se kolem prodeje emisí objevily. Potvrdil, že Slovensko už má na účtu environmentálního fondu 2,2 miliardy korun (zhruba 70 milionů eur). "Tyto peníze chceme použít na významný program zateplování. Ten je teď ve hře," prohlásil Fico. Řekl, že tyto peníze jsou mimořádně důležité, protože spadly Slovensku doslova "ze vzduchu" a přitom mohou sehrát roli při řešení krize.

Slíbil také, že on sám se bude během návštěvy v Praze, kterou absolvoval včera, znovu snažit zjistit, za kolik Česko emise prodalo, ačkoliv si neslibuje, že by mu to někdo řekl.

Slovenská národní strana se k odvolání svého ministra vyjádřit nechtěla.

AUTOR: Renata Havranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

/Od naší zpravodajky z Bratislavy/

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů