Pátek, 19. dubna 2024

Veverčata se učí hlodat, do přírody už ale nesmí

Veverčata se učí hlodat, do přírody už ale nesmí

V Záchranné stanici dravců a sov ve Stránském mají nové přírůstky. Tentokrát jde o mláďátka veverek, které se však už nemohou vrátit do nebezpečné přírody.

Nedávný silný vítr shodil ze stromu na střechu domu v Lichnově dvě malé veverky. „Nedaly se zpátky umístit do hnízda. Byly asi šest týdnů staré, ještě závislé na mléčné stravě,“ konstatoval Petr Schäfer ze Záchranné stanice dravců a sov ve Stránském, který veverčátka převzal a odvezl na stanici do Stránského u Rýmařova.

Musel jim připravit speciální mléčnou výživu, kterou je krmil více než týden, pak je učil hlodat podáváním tvrdšího krmení. „Teď je už pomalu převádím na pevnou stravu, dávám jim piškoty. Ty jsou ideální i na učení hlodání. Pak mám v plánu doplňovat také hrozinky, sušené meruňky a pak i oříšky,“ pokračoval Schäfer.

Přestože se veverky naučí jíst, jejich návrat do přírody není možný. Na lidi jsou příliš zvyklé a nemají povědomí o nebezpečích, která jim v přírodě hrozí. „Okamžitě by se staly kořistí predátorů,“ upozornil záchranář.

Veverky se stanou součástí expozice
Veverky proto s největší pravděpodobností zůstanou na stanici ve Stránském. Stanou se součástí nově připravované expozice. „Máme ji letos v plánu stavět. Budou zde umístěni ptáci a zvířata, kteří jsou zvyklí na lidi anebo se nemohou z jiného důvodu vrátit do přírody,“ řekl Schäfer.

Veverky nejsou prvními mláďátky, které Schäfer ve své stanici vypiplal. Takzvaně na dudlík odchoval už čtyři kuny skalní, pro další kunu vypadlou z hnízda jel záchranář koncem minulého týdne do Přerova. K Šumperku jel pro změnu pro zraněnou poštolku.

Před nedávnem vypouštěl do přírody labutě, na jejichž uzdravení se Záchranná stanice dravců a sov ve Stránském rovněž podílela. Stanice ve Stránském na Rýmařovsku funguje už několik let. Působí na území Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Ti, kteří v přírodě objeví zraněného dravce, sovu nebo jiného živočicha, mohou volat na číslo 777 256 577.

Bruntálský a krnovský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů