Pátek, 19. dubna 2024

Zelená elektrárna na jihu Čech

Zelená elektrárna na jihu Čech
Již sedmá fotovoltaická elektrárna společnosti Energy 21 byla spuštěna do zkušebního provozu. S instalovaným výkonem 3,5 megawattu se po úplném dokončení stane momentálně největším solárním parkem v Česku. Pro srovnání: jaderná elektrárna Temelín dosahuje ve stejném ukazateli hodnoty 2000 megawatt.
Dosud primát držela elektrárna v Dívčicích (2,85 megawattu), kterou stejná firma zprovoznila loni v prosinci. Ani Protivín se však na čele dlouho neudrží. Už se připravují několikrát větší solární elektrárny. Vzhledem k výhodným výkupním cenám se totiž výroba elektřiny z alternativních zdrojů (zejména fotovoltaiky) stala dobrým byznysem, který přitahuje stále více investorů.
"Celosvětový meziroční nárůst výroby solárních panelů se po roce 2000 pohybuje ve světě okolo 35 procent, tento průmysl má i do budoucna velké perspektivy Česko nevyjímaje," uvedl nedávno manažer pro strategii Energy 21 Roman Skalický.
Fotovoltaický park v Protivíně buduje od listopadu loňského roku firma CE Solar, dceřiná společnost Energy 21. Na jeho stavbu "padne" téměř osm tisíc solárních panelů a více než 500 kilometrů kabelů.
"Protivínský fotovoltaický park je vybaven solárními panely, které nepotřebují přímý sluneční svit," doplňuje technologické přednosti elektrárny marketingová manažerka společnosti Zuzana Musilová.
Energy 21 již vlastní a provozuje v ČR solární elektrárny v Dívčicích, Jaroslavicích, Hrádku, Bojkovicích, Krkovicích, Velkém Karlově a Protivíně.
Tato energetická skupina, jejímž majoritním akcionářem je nizozemská Natland Investment Group, chystá též projekty vodních, větrných, geotermálních elektráren a elektráren na biomasu. Tyto aktivity však firma směřuje podle ředitele společnosti Tomáše Buzrly spíše do zahraničí.
Největší plány v solární energetice má společnost Meyer, která chce dosáhnout výkonu 70 megawatt. K dalším patří například Europrojekt CB, Energetika Chropyně či Eurocoop Inspecta. Řadu projektů připravuje ČEZ Obnovitelné zdroje.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů