Čtvrtek, 28. března 2024

Pokračující plynofikace řeckých domácností - příležitost pro české výrobce plynových spotřebičů

Počet řeckých domácností využívajících k vytápění zemní plyn se postupně zvyšuje. V plenkách je však zatím jeho využití k vaření, klimatizaci či ohřevu vody. Athénská distribuční plynárenská společnost EPA Attikis proto hodlá finančně motivovat spotřebitele, kteří si do 31.7.2009 zakoupí plynový sporák.

Pokračující plynofikace řeckých domácností - příležitost pro české výrobce plynových spotřebičů

V posledních letech probíhá v Řecku rozsáhlá plynofikace. Řecký Státní plynárenský podnik (DEPA) postupně delegoval péči o domácí spotřebitele a drobné průmyslové a obchodní podniky na regionální plynárenské společnosti, které zajišťují dodávky zemního plynu na lokální úrovni. V těchto akciových společnostech si DEPA ponechal 51 % akciového kapitálu, zbývajících 49 % a management mají v rukou soukromé společnosti.

V Athénách a širším okolí je regionálním distributorem plynárenská společnost EPA Attikis S.A. (www.aerioattikis.gr), ve které má 49 % konsorcium Duke Energy Corp. – Shell Gas. Oblast Soluně (Thessaloniki) spravuje EPA Thessaloniki S.A. (www.epathessaloniki.gr) a Thessálskou nížinu EPA Thessalia S.A. (www.epathessalia.gr), v obou má 49 % italská ENI. DEPA hodlá vytvořit další tři regionální plynárenské společnosti pro oblasti Střední Makedonie (kromě Soluně), Východní Makedonie – Thrákie a Pevninského Řecka, ministerstvo pro rozvoj následně vyhlásí veřejné soutěže týkající se účasti soukromých společností v nových EPA.

Řečtí spotřebitelé byli k využití zemního plynu dlouho zdrženliví. Hlavní příčinou byly obavy z jeho výbušnosti související se skutečností, že Řecko je seizmickou oblastí. V posledních letech se však rozvodná síť spotřebních plynovodů neustále rozšiřuje a důvěra spotřebitelů roste. EPA Attikis, jehož portfej je v oblasti drobných domácích a podnikových spotřebitelů největší v Řecku, protože v Attice žije zhruba polovina řecké populace, obsluhuje dnes více než 180 tisíc domácností, 5 tisíc drobných a 420 velkých podnikových spotřebitelů. V roce 2008 zaznamenala u domácích spotřebitelů nárůst o 28 %.

Athénské domácnosti až donedávna využívaly k vytápění téměř výhradně topnou naftu. K přehodnocení jejich postoje ve prospěch zemního plynu přispěla nedávná ropná krize, která cenu topné nafty meziročně více než zdvojnásobila. Motivací byly také daňové úlevy poskytované na instalaci rozvodného sytému státem a slevy a bonusy nabízené jednotlivými plynárenskými společnostmi. Například EPA Attikis nabízela do konce letošního března padesátiprocentní slevu z poplatku za instalaci nové přípojky.

V plenkách je zatím využití zemního plynu ke klimatizaci, ohřevu vody a vaření. Ze 180 tisíc domácností, které spolupracují s EPA Attikis, používá zemní plyn na ohřev vody či vaření jen zhruba pětina. S cílem zvýšit spotřebu plynu i mimo topnou sezónu hodlá EPA Attikis motivovat nákup nového plynového sporáku slevou v hodnotě 10 až 43 %. Výše slevy se bude lišit dle typu spotřebiče a dle jeho dodavatele a bude poskytnuta na nákup realizovaný prostřednictvím sítě vybraných prodejen do 31.7.2009 za předpokladu, že spotřebitel v období od 1.5. do 30.6.2009 podepíše s EPA smlouvu o využití plynu ze stávající či nové přípojky na vaření.

Pro případné zájemce ze strany českých výrobců plynových sporáků, ale i dalších plynových spotřebičů, kteří mají zájem nabídnout své výrobky na řeckém trhu, připojujeme v příloze seznam dodavatelů, kteří spolupracující s EPA Attikis a budou mít právo poskytovat zmíněnou slevu.

Příloha:

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Athénách (Řecko).

ZDROJ:www.bussinessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů