Čtvrtek, 28. března 2024

Do kin vstoupí nový film s ekologickou tematikou Architekt odpadu

Do kin vstoupí nový film s ekologickou tematikou Architekt odpadu

Do českých kin vstoupí 5. června celovečerní dokumentární snímek Architekt odpadu režiséra Olivera Hodge. Nabídne pohled do života svérázného amerického architekta, který staví domy z plechovek od piva, plastových i skleněných lahví nebo pneumatik, aby zabránil dalšímu devastování planety. Nezřídka to pro něj znamená boj se zkostnatělým státním aparátem.
Michaela Reynoldse vychovávali rodiče v baptistickém prostředí. "Žádný tanec, žádná zábava, žádný alkohol, tak jsem zdrhnul," vypráví na začátku filmu muž, připomínající spíš 'hipíka'. Vystudoval architekturu na univerzitě v Cincinnati a už na ní se zabýval otázkami ekologie a užitečného zpracování odpadu, tedy tématem, jež ho provází po celý život.

Když se ale pokusil postavit svůj první dům z plechovek od piva, popudil národní asociaci zedníků natolik, že ho donutili stavbu přerušit. Šlo o jeden z jeho prvních "zemědomů," tedy o dům, který je mimo systém všech rozvodných sítí, poháněný solární energií a postavený z pneumatik. Náklady na jeho chod jsou prý téměř nulové, protože si sám recykluje dešťovou a odpadní vodu. Vzhled jednotlivých domů byl ze začátku velmi svérázný, stejně jako komunita lidí, která se kolem Reynoldse vytvořila.

Se svým pokusem začal Reynolds nedaleko městečka Taos v poušti Nového Mexika. Ze začátku mohl působit poměrně svobodně, avšak se změnou politické garnitury nastaly problémy. Film tedy prakticky sleduje Reynoldsův boj s úředním šimlem, který nevidí dál než na hlavičku papíru s předpisy.

"Pokud máte vlastní elektřinu, teplo a vodu, znamená to, že si tvoříte svou vlastní politiku. A právě toho se asi bojí," říká Reynolds. Svůj návrh zákona o experimentální stavbě ekodomů podával třikrát. Návrh prošel teprve v momentě, kdy už měl za sebou stavby ekologických domů na Andamanských a Nikobarských ostrovech nebo v Mexiku. Paradoxně mu pomohly teprve přírodní katastrofy, v Asii cunami, ve Spojených státech dva hurikány, Katrina a Rita, aby se úředníci a politici v Novém Mexiku nechali zlomit. Důležitou roli hrály i zájmy ropné lobby stojící v pozadí bývalého prezidenta Bushe.

Projekci snímku podporuje i ministerstvo životního prostředí. Téma odpadu je podle něj velmi aktuální a Mike Reynolds ukazuje, že výrobou a spotřebou koloběh nekončí. "Vítám počiny jako Architekt odpadu. Nejedná se pravděpodobně o cestu, kterou se bude společnost masově ubírat, jde ale o kreativní upozornění, že odpady, které produkujeme, nejsou pouze obtížnou zátěží, ale především příležitostí, jak se vydat cestou udržitelného rozvoje," řekl v rozhovoru, který byl novinářům k dispozici jako součást tiskového balíčku, první náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů