Čtvrtek, 28. března 2024

Auto na CNG je ekologické a stále nejůspornější

Auto na CNG je ekologické a stále nejůspornější

O 30 až 50 procent nižší provozní náklady v porovnání s modely poháněnými vznětovými, resp. zážehovými motory, o 20 procent nižší emise CO2 (v porovnání se vznětovou verzí), který je hlavní příčinou tzv. skleníkového efektu, užitné parametry shodné s „původními“ modely s konvenčními motory – to jsou hlavní přednosti automobilů, jejichž motor je upravený pro spalování stlačeného zemního plynu CNG (Compressed Natural Gas).
Zemní plyn (CNG) je palivem blízké budoucnosti – na tom se shodují téměř všichni automobiloví experti. Argumenty jsou jasné: Nižší cena, dostupnost, bezpečnost a ekologičnost! Není divu, že všichni významní automobiloví výrobci zařazují modely na stlačený zemní plyn do své nabídky.

Díky vládou přijatému programu podpory zemního plynu jako paliva v automobilové dopravě se v dohledné době podaří eliminovat i současnou největší slabinu, kterou je dosud řídká síť plnicích stanic CNG. Do roku 2020 by měli mít řidiči v České republice k dispozici 100 plnicích stanic pro vozidla na stlačený zemní plyn (CNG) a podíl tohoto paliva v dopraavě by se měl postupně zvýšit až na deset procent.

Automobily na CNG již seriově vyrábí několik evropských automobilek. Patří mrzi ně Opel, nebo také Škoda auto. Mnoho řidičů si však své stávající auto přestavuje na zemní plyn dodatečně. Taková úprava vozu přijde podle typu od 10.000 do 60.000. Kromě typu vozidla o ceně také rozhoduje velikost a tvar vybrané nádrže na plyn.

Přepínání mezi provozem na plyn a benzin může řidič ovládat tlačítkem na palubní desce, z režimu "plyn" na "benzin" přejde motor mnohdy automaticky také v případě vyčerpání zásoby stlačeného plynu.

Bezpečnost

Vozidla na zemní plyn jsou bezpečnější než vozy na benzin, naftu, či LPG. Vysoká bezpečnost vyplývá z fyzikálních vlastnosti zemního plynu a způsobu uskladnění v tlakových lahvích. Celá palivová soustava prochází řadou přísných zkoušek a následně pravidelných periodických kontrol celé plynové soustavy (spojené s pravidelnou prohlídkou vozu).

Zemní plyn – nejlevnější palivo pro pohon vozidel v ČR!
O 30 až 50 procent nižší provozní náklady v porovnání s modely poháněnými vznětovými, resp. zážehovými motory, o 20 procent nižší emise CO2 (v porovnání se vznětovou verzí), který je hlavní příčinou tzv. skleníkového efektu, užitné parametry shodné s „původními“ modely s konvenčními motory – to jsou hlavní přednosti modelů Opel Combo CNG a Opel Zafira CNG, jejichž motor je upravený pro spalování stlačeného zemního plynu CNG (Compressed Natural Gas).

Ujetá vzdálenost za 1000 Kč
Benzin cca 470 km
Nafta cca 680 km
Zemní plyn cca 980 km

http://www.nasepenize.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů