Čtvrtek, 28. března 2024

Navštivte astronomické muzeum a park se vzácnými dřevinami v Ondřejově u Prahy

Navštivte astronomické muzeum a park se vzácnými dřevinami v Ondřejově u Prahy

Areál observatoře Astronomického ústavu v Ondřejově je v letní sezoně (květen – září) přístupný veřejnosti každý víkend. Udělejte si výlet do kraje Josefa Lady, navštivte naši hvězdárnu, obec Ondřejov nebo muzeum J.Lady v Hrusicích. Přijet můžete na kole, vlakem, autobusem nebo autem (jak se k nám dostat?).

Ondřejovská hvězdárna stojí na kopci Žalov nad obcí Ondřejov již více než sto let a patří k nejdůležitějším vědeckým pracovištím ve svém oboru v Evropě. Zabývá se pozorováním Slunce a dalších hvězd, meziplanetární hmoty či vysokoenergetických objektů ve vesmíru. Během návštěvy Vás naši průvodci seznámí s okolnostmi založení hvězdárny, v historické kupoli uvidíte expozici věnovanou vývoji hvězdárny a řadu zajímavých přístrojů včetně 150 let starého dalekohledu Alvana Clarka, který stále slouží k pozorování oblohy. Dozvíte se o současném poslání observatoře i jejím významu v současném astronomickém světě.

Celý rozsáhlý areál je upraven jako park s vzácnými stromy (arboretum) a řadou moderních plastik. Do něho jsou zasezeny secesní budovy a kopule původní hvězdárny, které navrhoval Josef Fanta. Při procházce parkem můžete obdivovat i umístěné přístroje, např. trofejní německé radary z 2. světové války, z nichž některé stále slouží vědeckým pozorováním, zejména Slunce nebo meteorů. V severní části, v „Kubětinách“, se nachází kopule s dvoumetrovým zrcadlovým dalekohledem, největším v ČR, instalovaným v sedmdesátých let 20. století.

Individuální prohlídky

Návštěvy hvězdárny jsou možné od května do září každou sobotu a neděli, kdy prohlídky začínají v 9:00, 11:00,  13:30 a 15:30 hodin.

Skupinové prohlídky

Mimo víkendy je možné domluvit skupinové prohlídky (od 20 osob)  od dubna do října, ve středu, čtvrtek a pátek. Čas prohlídky je určen dohodou. Pokud máte zájem, prosíme, kontaktuje nás předem na tel. čísle 323 620 227 (Jan Čech – Čt, Pá mezi 10:00–11:00).

Vstupné

Cena vstupenky pro jednotlivce je 40 Kč, děti (7–15 let) 20 Kč, do sedmi let zdarma. Cena pro hromadný zájezd autobusem je 800 Kč. Prohlídka v angličtině stojí 100 Kč za osobu.

Turistická známka

V rámci prohlídky si můžete v našem muzeu doplnit Vaši sbírku turistických známek o č.357 - Hvězdárna Ondřejov.

ZDROJ: Astronomický ústav ČAV

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů