Čtvrtek, 28. března 2024

Výtěžek z renovace tonerů pomůže postiženým dětem

Výtěžek z renovace tonerů pomůže postiženým dětem

Příspěvková organizace LILA Domov pro postižené děti Otnice je jediným zařízením, které bylo v Jihomoravském kraji vybráno do projektu SBÍREJ-TONER.CZ. Sbírání tonerů v rámci odstartovaného projektu potrvá do 30. října, poté vedení LILA Domova pro postižené děti Otnice převezme výtěžek z renovace tonerů, které byly v Jihomoravském kraji nasbírány.  

 

„Tento projekt, který organizuje společnost OTTO Office, pomůže ekologii i lidem s postižením. Má i výchovný aspekt - pod čarou totiž říká, že tonerové kazety do běžného odpadu nepatří a že ta trocha námahy s jejich správnou likvidací má i jiný smysl - pomůže potřebným. Do projektu jsme byli za Jihomoravský kraj vybráni, bereme to jako čest, protože takových zařízení, která by potřebovala  podpořit,  je v našem kraji celá řada. Případný výtěžek z akce  použijeme  na nákup speciálních kompenzačních a rehabilitačních pomůcek, eventuálně na zorganizování  větších výletů a  ozdravných pobytů,“ konstatovala Mgr. Ludmila Pšenáková, ředitelka LILA Domova pro postižené děti Otnice. Dodejme, že tento domov, který poskytuje komplexní zdravotní, rehabilitační, ošetřovatelskou, sociální a výchovnou péči, je zdravotnickým zařízením zřizovaným Jihomoravským krajem. V nepřetržitém provozu pečuje o 35 dětí ve věku ve věku od 1 do 10 let, které mají kombinované vady.

 

„Princip projektu spočívá v tom, že se firmy na stránkách toner.cz mohou zaregistrovat, poté zdarma dostanou sběrný box, do kterého budou následně tonery dávat. Jakmile bude box naplněn, zajistíme jeho odvoz do vykupující firmy, kde se udělá třídění a renovace tonerů. Ne všechny tonery jsou vhodné k renovaci, když se v boxu objeví druh, který se znovu nenaplňuje, zavazujeme se zajistit jeho ekologickou likvidaci. Výtěžek z tohoto výkupu předáme na podzim organizacím, které jsme vybrali. Jedná se o celostátní projekt, v každém kraji jsme vybrali jednu organizaci, jíž výtěžek z výkupů v kraji, v němž sídlí, předáme. Bude tedy záležet na tom, kolik firem se v daném území zapojí. To nedokážeme v tuto chvíli odhadnout,“ stručně popsala projekt ředitelka OTTO Office s.r.o. Klára Noworytová. Dodala, že v České republice se vloni prodalo tři a půl milionů kusů tonerových originálních kazet, z toho renovováno jich bylo dvaatřicet procent. Dále, jak uvedla, se prodalo 8,4 milionů inkoustových originálních kazet, z tohoto počtu jich bylo renovováno pětadvacet procent. Klára Noworytová uvedla, že firmy díky projektu i bez peněz mohou přispět mentálně postiženým. Pokud bude o letošní první ročník sbírání tonerů zájem, organizátoři projekt vyhlásí i v příštím roce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů