Pátek, 19. dubna 2024

Ametyst pomůže školám v kraji s environmentální výchovou

Ametyst pomůže školám v kraji s environmentální výchovou

Na začátku dubna zahájilo Občanské sdružení Ametyst realizaci projektu, který byl podpořen v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento projekt je určen pro školy Plzeňského kraje a je zaměřen na školní projektovou výuku v oblasti environmentálního vzdělávání. Jeho cílem je podpora realizace průřezového tématu Environmentální výchova.
Jak již napovídá samotný název projektu „Inovativní projekty environmentální výchovy pro školy v Plzeňském kraji“, je jeho hlavní náplní nabídnout školám a realizovat školní projekty, jednu z forem výuky, která je organizacemi zabývajícími se environmentálním vzděláváním doposud nedostatečně nabízena. Projektové vyučování patří v souvislosti se zaváděním rámcových vzdělávacích programů do škol k doporučovaným formám výuky a školy s ní mají velmi rozdílnou míru zkušenosti.
Na začátku realizace připravujeme dotazník pro pedagogy plzeňských škol, jehož cílem je zjistit, o která témata z oblasti environmentálního vzdělávání mají školy největší zájem. Na základě vyhodnocení vyplněných dotazníků budou stanovena témata školních projektů, určených k přípravě. Délka připravovaných školních projektů se bude pohybovat od jednoho dne až do několika měsíců tak, aby si škola mohla vlastní realizaci přizpůsobit svému harmonogramu. Při přípravě projektů využijeme takové metody, abychom se co nejvíce přiblížili původní myšlence projektového vyučování. Projektové vyučování je charakteristické propojením co nejvíce vyučovacích předmětů, orientací na zájmy účastníků a jejich odpovědností s podílem na organizaci během celé realizace projektu. Dalšími důležitými znaky jsou pak vztah tématu školního projektu k praxi, samostatná práce s informacemi, použití metod, které využívají všechny smysly, sociální učení a další.
„Vzhledem k náročnosti projektového vyučování se uskuteční pilotní realizace školních projektů, aby před přípravou jejich definitivní podoby mohly být využity připomínky pedagogů a zkušenosti našich lektorů,“ vysvětluje jeden z realizátorů projektu Stanislav Filip. Školní projekty budou školám nabízeny díky získané finanční podpoře zdarma, spolu s informační brožurou k tématu a s balíčkem potřebných pomůcek a dalších materiálů.
Součástí celého projektu „Inovativní projekty environmentální výchovy pro školy v Plzeňském kraji“ je vytvoření stabilní sítě škol se zájmem o environmentální vzdělávání. K projektu budou rovněž vytvořeny internetové stránky, které budou věnovány realizaci průřezového tématu environmentální výchova. Tyto stránky jsou určeny pro pedagogy i žáky plzeňských škol a měly by také sloužit jako prostor pro vzájemnou výměnu zkušeností v oblasti environmentálního vzdělávání.

Zdroj: http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů