Sobota, 20. dubna 2024

Janota ekologickou superzakázku nezruší

Janota ekologickou superzakázku nezruší

Praha - Nová vláda nezruší velkorysou zakázku na likvidaci ekologických škod, zaznělo z resortu financí vzápětí po nástupu nového strážce státní pokladny Eduarda Janoty. V často kritizovaném tendru, dědictví po předchozím kabinetu, jde o sumu přesahující 100 miliard korun. Sdružení Transparency International dalo celou věc k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, nastupující kabinet se chystá prověřit výběrové řízení. Nový ministr financí nevylučuje, že konečné rozhodnutí nechá na vládě vzniklé z předčasných voleb naplánovaných na říjen tohoto roku.

Přitom právě toto doporučuje sdružení Transparency International, které dalo celou věc k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Sdružení Transparency International vadí hlavně velikost zakázky. Hodnota neodstraněných ekologických škod na stovkách míst republiky je kolem 115 miliard korun. "Nejlepším řešením by bylo tu zakázku zastavit, nechat na nové vládě, aby znova posoudila, jestli chce jít cestou jedné zakázky nebo ji rozdělit," dodává David Ondráčka z Transparency International.

Nová vláda každopádně výběrové řízení přezkoumá. Takové je i zadání od premiéra Fischera. "Nejpozději do počátku příštího týdne dám premiérovi podrobný popis toho, co předchozí vláda schválila," dodává Janota. Se současnou formou není moc spokojeno ani ministerstvo životního prostředí. "My jsme neviděli jako smysluplné zadávat to formou jedné velké zakázky, nicméně ve vládě převážil názor Miroslava Kalouska," uvedl České televizi mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Hlavním úkolem Janoty je rozpočet

Hlavní prioritou Janotova úřadu v příštích měsících nicméně bude státní rozpočet na příští rok. A právě státní rozpočet může s obří zakázkou souviset. Sociální demokracie se obává, co by desítky miliard vyplácených za likvidaci ekologických škod udělaly s hospodařením státu. "Zahraniční analytici určitě netuší, co jsou to ekologické zakázky. Prostě si přečtou číslo o deficitu a zařadí nás mezi země, mezi které Česko rozhodně nepatří," varuje exministr financí a současný předseda sněmovního rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Eduard Janota nevylučuje, že konečné rozhodnutí nechá až na  budoucí vládě. "Věci které se nepovedly řešit po dobu 15 let a více těch 5 měsíců po dobu překlenovací vlády by klidně mohly počkat," podotknul dlouholetý rozpočtový expert ministerstva financí Eduard Janota. O zadání výběrového řízení rozhodla koaliční vláda v červnu loňského roku.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů