Čtvrtek, 18. dubna 2024

Dům prorostlý stromy je fascinujícím spojením moderní architektury a přírody

Dům prorostlý stromy je fascinujícím spojením moderní architektury a přírody

Američan James MacKinnon si chtěl postavit dům na prostranství, kde stojí několik vzrostlých platanů. Rozhodl se, že je do stavby svého vysněného domu jednoduše začlení, kmeny vysokých platanů tak prostupují přímo jednotlivými místnostmi. Efekt je fascinující, člověk si připadá jako v přírodě.Američan James MacKinnon si chtěl postavit dům na prostranství, kde stojí několik vzrostlých platanů. Rozhodl se, že je do stavby svého vysněného domu jednoduše začlení, kmeny vysokých platanů tak prostupují přímo jednotlivými místnostmi. Efekt je fascinující, člověk si připadá jako v přírodě.

Velké prosklené plochy domu stojícího v Hollywoodu navozují pocit výhledu z ptačího hnízda. Umožňují krásný pohled na okolní kaňon. Cílem tohoto architektonického počinu bylo dát vyniknout půvabům místa, kde dům stojí a učinit z nich dominantu této stavby.

Navrhnout dům okolo kmenů nebylo jednoduché. Kmeny totiž nerostou rovně, ba dokonce v nejnovějším pokoji kmen roste v úhlu téměř 45 stupňů. Navíc kořeny dosahují až 180 centimetrů pod zem.

Stromy slouží jako originální příčky

Stromy slouží jako speciální dělící příčky, James MacKinnon totiž nemá rád stěny a upřednostňuje otevřený prostor, takže rozčlenění místnosti kmeny stromů mu vlastně přišlo i vhod.

Stromy jsou nejdůležitější dekorací tohoto obytného domu.

Stromy jsou nejdůležitější dekorací tohoto obytného domu.

FOTO: Profimedia

 

MacKinnon říká, že tyto stromy byly na jeho vysněném pozemku první, takže si zaslouží zůstat.  Architekti Mike Jacobs a Aaron Neubert k tomu ale dodávají, že to stálo spoustu peněz navíc, kořeny stromu totiž bylo třeba zkomponovat do základů domu a počítat s tím, že stromy budou dál růst. V domě dnes MacKinnon žije jen se psem Valentinem.

James MacKinnon se proslavil jako maskér, za svou práci již získal prestižní ocenění Emmy. Svou výjimečnou kreativitu promítl i do této stavby, která vzdává hold krásám přírody.

Zdroj: http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů