Pátek, 29. března 2024

Hodač posílil finalistu "zakázky století"

Hodač posílil finalistu "zakázky století"

Bývalý vlivný náměstek ministerstva dopravy přešel do firmy Marius Pedersen

Společnost Marius Pedersen (MP), která se uchází o obří státní "ekozakázku" za více než sto miliard korun, získala zajímavou personální posilu: bývalého prvního náměstka ministra dopravy Jiřího Hodače.

Hodač byl na ministerstvu formálně "jen" zástupcem Aleše Řebíčka, ale podle kuloárních informací ve skutečnosti úřad řídil. Ministerstvem přitom podle týdeníku Ekonom protéká ročně ve veřejných zakázkách kolem devadesáti miliard korun. Když Řebíčka počátkem roku tehdejší premiér Topolánek bez udání důvodu odvolal, šel s Řebíčkem i Hodač - a hodně dlouho tajil, kam zamíří zhodnotit své zkušenosti.

HN zjistily, že je ve firmě Marius Pedersen. Ta je jedním ze tří zájemců, kteří prošli do druhého kola největšího tendru, jaký kdy Česko vyhlásilo: vítěz získá zakázku na odstranění ekologických škod u privatizovaných firem, za niž stát chce zaplatit až 115 miliard korun.

Sám Hodač ovšem odmítá názor, že za jeho současným angažmá je právě obří ekologický tendr.

"Byla by to nesmyslná spekulace. Jako kdybyste chtěl odvozovat z povolání mé prababičky, k čemu mám profesní sklony já. Práce na ministerstvu vůbec nesouvisela s odpadovým hospodářstvím, jemuž se věnuji u Pedersena. Ani na ministerstvu jsem neměl zakázky na starost," zlehčuje Hodač svoji pověst muže, který uměl zvládnout miliardové tendry na výstavbu dálnic nebo modernizaci železnic.

Příchod k české pobočce dánské firmy Marius Pedersen, jež je evropskou jedničkou v oboru, vysvětluje jednoduše. "Na pozici šéfa teplické afilace této firmy jsem přece už pracoval před nástupem na ministerstvo - a tak jsem se na ni jen vrátil," upozorňuje.

Obchodní ředitel české pobočky MP Pavel Borůvka dodává: "Pan Hodač vedl dříve pobočku úspěšně, a když nás oslovil, dohodli jsme se na jeho návratu na původní pozici."

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů