Pátek, 29. března 2024

Plzeňská teplárenská chce stavět v Chotíkově spalovnu, obyvatelům se záměr nelíbí

Plzeňská teplárenská chce stavět v Chotíkově spalovnu, obyvatelům se záměr nelíbí
Spalovnu komunálního odpadu by chtěla v areálu skládky v Chotíkově u Plzně zřídit společnost Plzeňská teplárenská. Zařízení by mělo mít kapacitu až 100 tisíc tun zlikvidovaného odpadu za rok, informoval v úterý generální ředitel teplárenské společnosti Tomáš Drápela.

Rozhodující slovo v otázce zřízení spalovny bude mít město Plzeň, které je hlavním akcionářem Plzeňské teplárenské. Proti vybudování spalovny se však již nyní bouří obyvatelé Chotíkova, kde mimo jiné vznikla nová kolonie nových luxusních rodinných domů. Odpůrci spalovny by rádi dosáhli vypsání referenda, ve kterém by se vyjádřili k záměru vybudovat spalovnu komunálního odpadu. Teplárenská společnost by chtěla do června získat souhlas obcí Chotíkov a Město Touškov, že do projektu půjdou.

V případě vybudování spalovny by obce získaly do svých rozpočtů ročně částky v řádech desítek milionů korun. V případě, že teplárenská společnost ve vybrané lokalitě neuspěje, bude hledat místo pro svoji spalovnu jinde. Pokud by však obce souhlasily, mohla by být spalovna uvedena do provozu již v roce 2015.

Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov začalo v úterý sbírat zhruba 250 hlasů, které potřebuje k tomu, aby radnice vypsala referendum. Úřad pak musí do 15 dnů vyvěsit informaci, kdy se bude referendum konat.

Autor: Richard Beneš

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů