Pátek, 29. března 2024

Odlezelské jezero, zajímavá přírodní památka.

Odlezelské jezero, zajímavá přírodní památka.

Kam a jak jedeme?

Naše cesta vede do Žihelské pahorkatiny k nejmladšímu českému jezeru, které je evropským unikátem. Je asi jediným jezerem, kde známe přesné datum jeho vzniku. Stalo se to po velkých deštích ze 27. na 28. května 1872. Tehdy se sesunula značná část západního svahu Potvorovského kopce ( 546 m.n.m.) a přehradila Mladotický potok. Kopec byl již narušen lámáním pískovce a své udělal i čerstvý zářez do svahu na stavbě železnice z Plzně do Žatce. Jezero je v současnosti národní přírodní památkou, která byla zřízena 7. března 1975 na ploše 68,3 ha. Současně chceme vidět pozdně románský kostel v Potvorově a trochu více poznat zdejší krajinu. Pro cestu do těchto končin jsme si vybrali vlak a vlastní nohy. Vystupujeme na zastávce v Potvorově, kde naše putování začíná.


Za čím jedeme?

Ještě pohled do mapy a hledáme vybranou cestu. Ta patří mezi ty příjemné, vede nás mezi loukami a lesíky a je lemována z velké části dokvétajícími trnkami. Po půlhodince jsme před vsí, kde stojí dva kříže. Samotný Potvorov je hezky upravená obec a zdejší kostel sv. Mikuláše, který byl postaven v pozdně románském slohu v letech 1161 až 1170, je nádherný. Věž byla přistavěna až v roce 1825 a celkově se povedla .Dojem ze stavby kazí přilepené přístavby z 18.století. Zajímavou stavbou je fara pod kostelem se znakem plaského kláštera. Na návsi je další rarita v podobě sloupu, kterému zde říkali nif - ňaf. Jedná se o hraniční sloup plaského panství, který v 19.století také určoval, kdo kam půjde do roboty. Byl obnoven v roce 1953. Odtud odcházíme po modré značce a míříme k jezeru. Cesta klesá borovým lesem s podrostem borůvčí a po slabší hodince jsme u jezera. Jezero má rozlohu 5,8 ha, je 500 m dlouhé a 70 až 100 m široké. Největší hloubka je okolo 7 m a pro výšku hladiny platí údaj 413 m.n.m. Pod hrází jsou dva vodopády, ale odtéká málo vody, tak není na co koukat. Jezero se dá celé obejít a to se nám po dvaceti minutách potvrzuje. Pozor na stezku na pravém břehu, je schůdná s menším rizikem. Podle obsazení břehu rybáři, se tady jedná o rybářský ráj. Loučíme se s jezerem a pokračujeme po modré k severu. Procházíme Přehořovem, kde mají na návsi velmi hezkou barokní šestibokou kapli. Bohužel je ve špatném stavu a pokud nedojde k zázraku, tak brzy spadne. Za vsí se dostáváme na krásnou polní cestu s alejí kvetoucích, starých jabloní. Tak asi vypadaly cesty před dvě stě lety, prostě paráda. Před námi se objevuje obec Žihle. Mají zde zámeček z roku 1595 - 1600, ale ten je v katastrofálním stavu. Vedle stojí barokní kostel sv. Václava z let 1718 - 1730 a je opravený. Další kostel ve stejném slohu stojí na hřbitově a je z roku 1776. Byl zasvěcen sv. Filipovi a Jakubovi. Nedaleko za zdí hřbitova je památník obětí pochodu smrti. Je zde pohřbeno 273 vězňů, kteří tady v dubnu 1945 při pochodu zahynuli. Naše cesta končí na zdejším nádraží.


Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Vzít si na cestu malou svačinku a pití je důležité. Najíst se dá až v Žihli, kde jsme zašli do restaurace „U Kiliána" a nestačili se divit. Vaří tady výborně, porce pro dřevorubce a pivo Březňák bylo jako křen. K tomu vzorná a rychlá obsluha a ceny z kategorie pohádkových. Pokud sem přijedete tak do této hospody se jděte najíst a napít. Je možné se tady i ubytovat.

Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

Velmi se nám líbil kostel v Potvorově. Samotné jezero má také něco do sebe. Kouzelné jsou zdejší polní a lesní cesty. Nelíbil se nám stav zámku a hřbitovního kostela v Žihli a kaple na návsi v Přehořově.


Ostatní informace

Cestou jsme ušli asi 12 km. Ze zastávky do vesnice Potvorov není cesta značená. Orientovat se dá podle vedení vysokého napětí, které je souběžné s cestou. Pokud nebudete jezero obcházet jděte po levém břehu. Cestou je několik tabulí o slovanských bozích. Hospoda „U Kiliána je naproti obchodu Coop v ulici k nádraží. Celá cesta je na mapě KČT č. 30, Povodí Střely.


Na výlet vlakem

Pokud se rozhodnete pro cestu vlakem tak se jedná o trať č. 160 Plzeň - Žatec. Osobních vlaků tady sice moc nejezdí, ale spojení ráno i odpoledne se dá najít.

Zdroj: www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů