Pátek, 19. dubna 2024

Na hrade vystavujú novú edíciu geologických máp

Na hrade vystavujú novú edíciu geologických máp

Štátnemu geologickému ústavu Dionýza Štúra sa po 45 rokoch podarilo vytvoriť novú edíciu prehľadných geologických máp. Kolekciu máp z celého územia SR v mierke 1 ku 200 000 majú možnosť záujemcovia vzhliadnuť na výstave Geologické mapy Slovenska vo výstavnej sieni Národnej rady SR na Bratislavskom hrade do 29. mája každý deň okrem pondelka od 10:00 do 16:00 hod.

"Geologické mapovanie má pre hospodárstvo štátu veľký význam a je základným zdrojom informácií o geologickej stavbe a zložení územia," uviedla hovorkyňa ministerstva životného prostredia Jana Kaplanová. Objasnila, že geologická mapa plní niekoľko funkcií, medzi ktoré patrí vyhľadávanie zdrojov podzemnej vody a geotermálnej energie, vyhľadávanie ložísk rudných a nerudných nerastných surovín, nafty a plynu.

Mapy tiež slúžia na projektovanie veľkých líniových dopravných stavieb a vodohospodárskych stavieb, hodnotenie a predvídanie geologických rizík. Geologická mapa indikuje tiež tektonické poruchy v zemskej kôre. "Nedostatok aktuálnych geologických informácií by sa mohol negatívne odraziť v rozvoji hospodárstva a ochrane životného prostredia SR," zhrnula Kaplanová.

Výstava sa koná pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a výboru pre životné prostredie Národnej rady Slovenskej republiky.

Zdroj: TASR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů