Sobota, 20. dubna 2024

Na co se dnes musí myslet víc než dřív?

Na co se dnes musí myslet víc než dřív?
Odpověď je jednoduchá: na úspory tepla. Protože ztráty, k nimž dochází, nejsou malé. Stěnami budov se ztratí asi 25-30 procent tepla, nevhodným větráním přijdeme o zhruba 30 procent, výplněmi otvorů - okny a dveřmi o 20 procent, podlahou o dvanáct procent a střechou o přibližně osm procent. Tyto údaje jsou přibližné, neboť každá budova má jinou energetickou náročnost. Ale o tom podstatném, o energetické náročnosti a ztrátách vypovídají.

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI

Ceny energií zatěžují rodinný rozpočet stále víc. Proto musíme přemýšlet o tom, jak sladit požadavek na kvalitní bydlení s nároky na bydlení. U nových staveb se úspory předpokládají již v projektu. Ve starších rodinných, bytových či panelových domech je řešením kompletní rekonstrukce obvodového pláště včetně výměny oken. Prvním krokem je audit stavu objektu, aby projekt ještě před rekonstrukcí mohl reagovat na výsledky auditu a zabezpečit kvalitu revitalizace. Cílem je kvalitní zateplení a na závěr vystavený průkaz energetické náročnosti budovy, který bude sdělovat uživatelům, že už neplatí za teplo, jež z budovy uniká.

OD 1. LEDNA POVINNOST

Průkaz energetické náročnosti budovy musí mít od letošního 1. ledna každá nová čí rekonstruovaná budova s plochou nad 1000 m2, která se zatepluje nebo se v ní mění systém vytápění. Jednoduchým grafickým znázorněním tříd A až G připomíná štítek na domácích spotřebičích. Certifikát ukazuje, jak na tom budova je a jak na tom jsou její uživatelé, tedy že zbytečně neplatí za teplo, které uniká "pánubohu do oken". Zejména se to týká panelových domů, které neprošly revitalizací. Platí to však i pro ostatní objekty.

Získání průkazu energetické náročnosti je velmi žádoucí. Dokládají to úspory tepla, které po zateplení dosahují až 50 procent.

AUTOR: ALEŠ KOCOUREK
KASTEN, spol. s r. o.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů